Domácí léčivé blues doktora House

Jana-Moravcova

Když ostrovtipný doktůrek z oblíbeného amerického seriálu zasedl k piánu nebo za chmurných večerů zapojil kytaru do komba, nastalo posvátné ticho. Doktor House není jen protiva, on je i skvělý muzikant, který, jak se nyní ukazuje, dokáže dát dohromady povedenou desku Let Them Talk. Album je nejen pocta velkým bluesmanům, ale i perfektní kompilací k večerní dvojce bílého. Tedy – dojděte pro něco k zakousnutí a nechte „je mluvit“.

Začíná to klavírní skladbou, jejíž intro lehce odkazuje k Nedělní chvilce poezie…Ale kdeže. St. James Infirmary spíš připomíná, že je čas nalít si sklenku vína, nakrájet sýry a přepnout mozek do režimu relax. Vždy i Hugh Laurie alias Dr. House při svém večerním domácím hraní odpočíval a zapomínal na problémy všedních dní. Úkol je tedy jasný: nohy na kanape, zavřít oči a nechat hovořit Hugha Laurieho. Má toho totiž docela hodně na srdci.

Hugh Laurie – St. James Infirmary

http://www.youtube.com/watch?v=E1x7AeEogGM&feature=related

Ale hezky popořadě. Kde se vlastně vzala Laurieho láska k hudbě? Jako malý hodiny v hudebce nenáviděl. Když vyrostl do puberty, překvapivě odbočil od svých vrstevníků, hudbu si zamiloval, místo Davida Bowieho poslouchal klavíristy z New Orleans a postupně se vypracoval ve skvělého zpěváka a nadaného instrumentalistu.

Něco málo z alba Let Them Talk si můžete poslechnout na zpěvákově/hercově oficiálním webu

Exhibicionismus v duši ho ale vyhnal před kameru, takže dětský sen o vlastním albu si plní až v jedenapadesáti, po zpívání v televizních show a hostovačce na albu Meat Loafa. Fanouškům blues představuje kolekci pečlivě vybraných šestnácti oblíbených skladeb, které nahrál jako poctu velkým hudebníkům z New Orleans poslední stovky let.

Není nutné rozebírat, nakolik jak moc se která skladba povedla či ne. Celou šestnáctku už docela dobře prověřil čas a řada interpretů, mezi které patří Louis Armstrong, Ella Fitzgerald či Frank Sinatra. Laurieho cit pro blues a láska k městu jemu zasvěcenému ale naštěstí nedělá z jednotlivých skladeb moderní předělávky. Je libo atmosféru zaplivaného bluesového baru? Díky kytaristovi Kevinu Breitovi a saxofonistovi Vincentu Henrym zní  Six Cold Feet, Swanee River nebo Police Dog naprosto autenticky. 

Hugh Laurie mluví o desce coververzí

Stejně pečlivě jako šikovné hráče na klíčové nástroje vybíral Laurie i zpívající hosty. Ti se objeví jen ve třech skladbách, Dr. John si zanotoval v After You‘ve Gone, soulová zpěvačka Irma Thomas propůjčila vokál skladbě John Henry. A pak je tu ještě Tom Jones a jeho hlas v Baby, Please Make a Chance.

Let Them TalkNevadí, že Laurie si se skladbami víc nepohrál a nenabídl vlastní aranže. Coververze jsou totiž dost ošemetná disciplína. Na albu Let Them Talk ale skvěle funguje charisma herce; spolu s dobrou kapelou, příjemným hlasem a sympatickou slabostí k vybraným skladbám to úplně stačí.

Hugh Laurie – Let Them Talk
Vydavatelství:
Supraphon
Celkový čas: 55:57
Seznam skladeb: St James Infirmary, You Don’t Know My Mind, Six Cold Feet, LauBuddy Bolden’s Blues, Battle of Jericho, After You’ve Gone, Swanee River, The Whale Has Swallowed Me, John Henry, Police Dog Blues, Tipitina, Winin‘ Boy Blues, They’re Red Hot, Baby Please Make a Change, Let Them Talk

Témata:,