Domácí péče zabodovala v USA!

Redakce

Kromě pěti nominací na Ceny české filmové kritiky si režisér a scenárista filmu Domácí péče Slávek Horák v posledních dnech připsal další úspěch v podobě ocenění 10 Directors to Watch, které získal v USA. Jde o žebříček vycházejících režisérských hvězd na mezinárodní scéně, který sestavuje uznávaný filmový magazín Variety. V minulosti se do něj z českých jmen probojovali zatím jen Bohdan Sláma a David Ondříček.

Společně s dalšími debutujícími režiséry například z Francie, USA či Maďarska se tak Slávek Horák představil na Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Springs, kde se při předávání tohoto ocenění potkal i s hercem Willem Smithem či s režisérem Charliem Kaufmanem. Právě tento úspěšný autor scénářů k filmům V kůži Johna Malkoviche, Milujte svého zabijáka či Věčný svit neposkvrněné mysli dostal stejnou cenu před 16 lety.

„Je to pro mě obrovská pocta – být ve společnosti vynikajících filmařů, jejichž práci obdivuji,“ komentoval čtyřicetiletý Horák svou účast na prestižní přehlídce, v rámci níž byly tři projekce Domácí péče zcela vyprodány. Dosud se svým snímkem navštívil zhruba dvě desítky zahraničních festivalů, ale právě na tomto má velkou šanci na zviditelnění.

„Jeho snímek tam byl totiž vybrán z 57 v Americe premiérovaných filmů také mezi dvanáct, které soutěží v sekci The New Voices / New Visions,“ uvedla Brančíková.

Podle Horáka je ohromným zážitkem diskutovat s filmaři z celého světa. „Jejich názory, problémy a postoje mi otevírají další obzory,“ vysvětlil filmař, který kromě festivalu v Karlových Varech získal za svůj snímek ocenění také na přehlídkách v Kanadě, Německu a ve Španělsku.

Na jaře ho čeká další propagační cesta do Spojených států a na několik dalších festivalů. Přesto už se moc těší na svůj další film. Netušil prý, kolik je s filmem starostí ještě po jeho natočení, jakkoliv jsou příjemné. Na festivalech ho doprovází střídavě on či představitelka hlavní role Alena Mihulová. Představili ho i v Británii, Lucembursku, Izraeli, Estonsku, Slovinsku, Řecku, Švýcarsku či na Slovensku.

„Nadchlo mě zejména ocenění ve Valladolidu, kde jsem byla před třiceti lety poprvé za hranicemi s filmem Sestřičky,“ řekla Mihulová. S tímto nádherným lidským příběhem, který poměrně vážné téma líčí s vtipem a lehkostí, má prý štěstí na pokračování.

„A to od prvního čtení scénáře, kdy jsem se střídavě smála a plakala. I spolupráce s Bolkem Polívkou, Zuzanou Kronerovou a Tatianou Vilhelmovou byla skvělá,“ dodala.

Nejlepší filmy Tima Burtona: Koukněte na seznam 7 pecek

Netflix je nově přístupný v dalších 130 zemích, včetně ČR

Témata:,