Donna Summer, Bee Gees… are stayin´alive!

matoush

Tento týden prohrály boj s rakovinou dvě zásadní postavy diskopopu 70. a 80. let, zpěvačka Donna Summer a člen sourozenecké kapely Bee Gees Robin Gibb. Rádi bychom jí vyjádřili svou úctu tím, že jim věnujeme dnešní Šrumec. A tak se připravte na to nejlepší, co znělo z rádií plus minus před třiceti lety.

Začněme pravděpodobně největším hitem od kapely Bee Gees skladbou Stayin´ Alive. Vznikla v roce 1977 pro kultovní film Horečka sobotní noci. Rádi bychom skrze ní vyjádřili, že v hudbě, kterou nám Bee Gees zanechali, tihle kluci stále žijí – byť po smrti Robina je mezi námi už jen jeden ze tří bratrů Gibbů – Barry. Tyhle falzety si budeme pamatovat do skonání světa.

Aby to s těmi roky nebylo tak jednoduché, zařadili jsme do našeho přehledu potomka roku 1982, píseň 1999 od Prince ze stejnojmenné páté desky. Písnička je esencí muziky osmdesátých let. Je hravá, je disco a Prince měl ve video klipu naprosto pekelný účes. Doufejmě, že polyester se do módy už nevrátí.

http://www.youtube.com/watch?v=6yB5Dh4F7Es

V našem žebříčku osmdesátkových hitovek nemůže chybět Super Freak od Ricka Jamese. Vznikla v roce 1981 a na svou dobu má relativně odvážný videoklip a velmi progresivní melodii. Důkazem budiž to, že když ji o necelých deset let později ukradl MC Hammer, dostal za ni – respektive za skladbu U Can´t Touch This – Grammy.

Autor Šrumce osmdesátá léta nezažil. Nijak jeho osobnost nemohla ovlivnit a ani k nim nemůže mít nostalgický vztah. Jeho dětství bude zato vždycky spojené s animovanými filmy studia DreamWorks. Co se objevilo ve Shrekovi, byla prostě dobrá muzika. A proto je naším dalším videem Funky Town od Lipps Inc.

http://www.youtube.com/watch?v=Tm_UG5sEPHI

Jen málo písní ovlivnilo chod hudebních dějin tak jako Video Killed The Radio Star od The Buggles. Když v srpnu 1981 odstartovali vysílání MTV, šlo o jednu z největších revolucí v hudebním průmyslu všech dob. Video zabilo rádio a nastoupila cesta k mým supersladkým šestnáctinám, Madonně, Co ukrýváš pod postelí a Paris Hilton. Takže, milá Donno Summer, mrzí nás, že jsme o tebe přišli. A budeme vzpomínat na časy, kdy úspěch v hudební branži vyžadoval talent.