Plan B natočil skvělou desku o šanci na život

KatarínaStraková

Britský muzikant Plan B pustl na jaře do kin angažovaný snímek Ill Manors, k němuž o pár měsíců později vydal i velice povedený stejnojmenný soundtrack. Je to dospělá deska, na které rapper reflektuje zlo i snahu dostat se ven ze začarovaného kruhu předsudků.

Osmadvacetiletý raper a autor Ben Drew alias Plan B má za sebou dvě desky, ve kterých se předvedl hned na několika stylových frontách. Jde mu špinavý rap, stejně tak ale umí napsat retro-soulovou skladbu, jak ukázal v hitovce Love Goes Down (poslechněte si).

Cizí Planovi B není ani konceptuální forma alba; předchozí The Defamation of Strickland Banks se zmiňovanou Love Goes Down vypráví o soulovém zpěvákovi, který se proslavil sladkými písničkami, záhy však musí pykat za zločin, který nespáchal.

Soundtrack k drsnému filmu Ill Manors (slovní hříčka k termínu ill manners, zlé čtvrti, ale i zlé způsoby), kde Plan B ze společensko-politického úhlu rozebírá téma vykořenění, předsudků a příběhů gangsterského Londýna 21. století, je žánrově krokem k rapperovým kořenům. A nutno dodat, že je to návrat velmi slušný. Ostatně ne nadarmo dostala deska nominaci na letošní cenu Mercury.

Poslechněte si Plana B v YouRadiu

Poslouchat nového Plana B je podobný pocit, jako když se dozvíte, že vás přijali na vysokou. Pocit štěstí, který vás absolutně pohltí. Podobně dobré hiphopové album totiž na trhu už dlouho nebylo. Plan B se na něm prezentuje jako vynikající muzikant, který je schopen vytvořit zajímavé dílo s minimem hostujících kolegů.

Pozornost si snadno získá už v první písni Ill Manors, do jejíhož podkladu si vypůjčil smyčcovou linku ze Šostakovičovy Leningradské symfonie, jedné z nejefektnějších skladeb ruské klasiky. Do atmosféricky hutného díla Ben Drew vkusně rapuje svůj protestsong a dosahuje originálního výsledku, aniž by tím narušil původní hodnotu.

Jediné, s čím snad má londýnský rodák problém, je udržet si nabytou pozornost. Poslouchat tento psychedelický soundtrack je asi tak jednoduché jako pochod slovenským pohořím Malá Fatra. Za Veľký Kriváň desky lze považovat píseň Drug Dealer, odkud se přes sedlo v podobě smyččově-klavírní Playing With Fire a akusticky kytarovou nervózní Deepest Shame zpěvák dostane na Veľký Rozsutec, neboli sborově-sólovou Lost My Way. Odtamtud se pomalu sestupuje do údolí.

Ill Manors je to, pro co angličtina používá slovo dirty. V jedenácti stopách průběžně udržuje napětí a přitažlivost a jednoduchými rozloženými akordy v refrénu Pity The Pight si posluchače získá nadobro.

Nový Plan BNedokonalých míst deska příliš nemá. Celá je – tematicky i hudebně – dospělá a plná napětí, Plan B na ní navíc nabízí téma sociálního za(vy)členění, které je v dnešní době velmi aktuální. Což u žánrových kolegů rozhodně nebývá zvykem (neber si to osobně, Chrisi).

Plan B – Ill Manors
Vydavatelství:
Atlantic/Supraphon
Celkový čas: 46:11
Seznam skladeb: Ill Manors, I Am the Narrator, Drug Dealer, Playing with Fire, Deepest Shame, Pity Plight, Lost My Way, The Runnaway, Great Day For a Murder, Live Once, Falling Down