Dvě best of v jednom roce aneb Jak seznámit mladé Čechy s Die Happy


Hardrocková parta Die Happy má na německé hudební scéně vybudované silné zázemí už několik let, po patnácti letech kariéry stále patří ke špičce. Zhruba v polovině roku 2009 skupina vydala album největších hitů. Nabízí se zapátrat po odpovědi na otázku, proč stejný krok učinila o pět měsíců později - před Vánocemi.

Die Happy jsou lišáci. Podíváme-li se důkladně na obě jejich bestofky, které vyšly v roce 2009, zjistíme, že jsou si podobné jako vejce vejci. Most Wanted 1993-2009 ale, na rozdíl od druhého výběru Best of Marta Jandová & Die Happy, obsahuje kromě cédéčka s výběrem největších hitovek celé kariéry kapely ještě dvě DVD. Jedno se Die Happy v čele s Martou Jandovou záznamem koncertu v Hamburku, druhé se singly. Recenzi na Kouli si můžete přečíst tady. Rozdíl mezi první a druhou výběrovkou je jen v názvu a přebalu. A samozřejmě v absenci obou DVD. Písničky, které Best of Marta Jandová & Die Happy nabízí, jsou stejné jako ty na Most Wanted 1993-2009.

Chytrý tah od Sony
Ve druhé polovině letošního roku se o zpěvačce Die Happy Martě Jandové v Čechách mluvilo víc než za posledních 15 let dohromady, vždyť zasedla v porotě první ročníku Česko Slovenské Superstar. Domovská kapela Die Happy tak zůstala trošku ve stínu; jak tedy přiblížit sympatickou Martu jejím mladým českým fandům?
Celkem jednoduše. Nahrávací společnost vydala znovu původní výběr hitů, tentokráte už ale albu dominuje jméno Marty Jandové, její kapela figuruje až v přídomku. Zajímavé je, že Die Happy se druhým předvánočním výběrem nepyšní na svých webových stránkách. Není to tím, že by web nikdo neaktualizoval. Best of Marta Jandová & Die Happy je určeno především pro československý trh.

Tři hity v novém kabátu a jedna novinka
Bilancovat jen pouhým nakupením hitů na hromádku by byla nuda. Proto se kapela vydala zlatou střední cestou – namíchala koktejl ze starých hitovek, z některých ale smetla prach a nabízí je v inovovaném provedení. Na začátku bestofky se tak nabízí hned tři hity, které dostaly nový kabát a přívlastek 2009 – Supersonic Speed, Violent Dreams a Breathing.

První jmenovaná je v podání vyzrálé Marty roku 2009 méně uječená a více melodická, punkovou nespoutanost vystřídal silnější rockový zvuk hutných kytar.

Kromě uvedených skladeb na desce samozřejmě narazíme na známé hity jako Big Boy, energickou vypalovačku Peaches a baladickou poprockovku Goodbye. Ve výběru navíc nalezneme jeden zbrusu nový song, pořádně syrově živelnou písničku Rebel In You. Silné kytary, úderné bubny a řízný hlas Marty Jandové uzavírají celou sedmnáctku jako třešnička na dortu.
Bylo by fajn, kdyby i do budoucna byli Die Happy takhle výbušní.

Die Happy – Best of Marta Jandová & Die Happy
Vydavatelství:
Sony BMG
Celkový čas: 65:59
Skladby: Supersonic Speed 2009, Violent Dreams 2009, Breathing 2009, Goodbye, Big Boy, Like a Flower, I Am, Love To Hate You, Whatever, Not That Kind Of Girl, Leaving You, The End, Go For It, Peaches, Slow Day, Wanna Be Your Girl, Rebel In You

Témata:,