Dvounotový Batman, šílený Joker a Harvey dvou tváří: Hudba ve filmu Temný rytíř


Temný rytíř je další z řady filmů o komiksovém hrdinovi, který bojuje proti zločinu v netopýřím převleku. Už podruhé se ujal režie Christopher Nolan, kterému se před třemi lety podařilo oživit upadající batmanovskou sérii snímkem Batman začíná. A Nolan se opět spolehl na dvojici vyhlášených hollywoodských skladatelů, skvělou hudbu k oběma filmům o Batmanovi složili Hans Zimmer a James Newton Howard.

Dlouho očekávaný hit letošního léta nezklamal divácká očekávání ani naděje producentů – hned první víkend v USA překonal dosavadní rekordy tržeb a zařadil se přímo za veleúspěšný Cameronův Titanic. Celosvětově se držel nový batmanovský film dlouho na prvních příčkách a nezadržitelně se blíží k pověstné miliardové hranici, kterou překonaly zatím jen tři filmy – Titanic, Pán prstenů: Návrat krále a Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže. Nejenže Nolan dokázal vrátit Batmana (v podání Christiana Balea) do hry, ale zároveň se mu povedlo povýšit komiksový film na zručně odvedený kriminální thriller.

Trailer k Temnému rytíři

http://www.youtube.com/watch?v=6UBP2nXtRRo

Hans Zimmer, držitel dvou Zlatých Glóbů, ceny Grammy a Oscara za hudbu k filmu Lví král, je podepsán také pod filmy jako Piráti z Karibiku, Rain Man nebo Gladiátor.Temném rytíři vytvořil spolu s Howardem, který složil hudbu například k filmům Šestý smysl nebo Vesnice, působivé kompozice, skvěle podtrhující děj i charaktery postav. Některé melodie převzali z minulého dílu, a to především základní dvounotový motiv hlavního hrdiny, který je různými způsoby přetvářen.

Přibyly samozřejmě dva zcela nové motivy, které provázejí oba filmové padouchy – Jokera a Harweyho Denta. Heath Ledger ztvárnil postavu Jokera jako naprosto šíleného a psychopatického vraha, který uznává jen chaos a anarchii, a přesně taková je i Jokerova ústřední melodie. Jeho zvrácené kousky provází stísňující hudba složená hlavně z nepříjemně stoupajícího tónu a znervózňujícího „tikotu“ časované bomby. Stupňující se zvuk podobný protivné siréně je nejpatrnější hned v úvodní skladbě soundtracku Why so serious? a je spíše dílem Zimmera, který má na svědomí akční, temné a znepokojující hudební odstíny.

Soundtrack Dark Knight

http://www.youtube.com/watch?v=oF8IXdf29Zk&feature=related

Howard se postaral o klidnější a harmoničtější část hudebního doprovodu a zkomponoval například motiv Harveyho Denta (Aaron Eckhart), kterému patří celá skladba Harvey Two-Face. Motiv je zpočátku poklidný a čistě orchestrální, ale spolu s přerodem Harveyho v padoucha se mění dominující jemná linka klavíru v energickou skladbu podpořenou dunivými bicími.

Soundtrack k filmu má celkovou stopáž 73.35 minut a obsahuje 14 skladeb. Warner Bros. Records vydalo čtyři různé verze – klasické CD, vinylové LP, digitální verzi a speciální edici pro sběratele.