Eagles se předvedli ve velkém stylu. Zatím vrchol roku!

Milan-Janecek

Obrovské ovace vestoje sklidila americká countryrocková legenda Eagles včera v pražské O2 Areně. Celá hala nadšeně aplaudovala dosavadnímu hudebnímu vrcholu roku. Bezmála tříhodinová show nabídla průřez celou tvorbou i písničky z poslední desky Long Road Out of the Eden, kterou kapela přijela do Česka představit.

Koncert se rozjel krátce po osmé ve velkém stylu. Hned úvodní How Long rozpohybovala obecenstvo a představila Eagles ve vrcholné formě. Vybroušené vokály, šlapavý country rytmus a bluesově laděná kytara naznačily, co lze během večera čekat. Kapela rozjela další skladby z poslední desky, něžnou I Don’t Want to Hear Any More. Písničku zpíval basista Timothy B. Schmit, který by se se svým vysoko položeným hlasem nemusel stydět ani mezi Bee Gees. Jako protipól zapůsobila Guilty of the Crime interpretovaná Joe Walshem.

Poslechněte si píseň I Don’t Want to Hear Any More

http://www.youtube.com/watch?v=ycnQqGBkbvc

První polovina skvělá, druhá dokonalá
Vzápětí hala potemněla a do ticha tklivými tóny vplula trubka, z níž se vyloupl největší hit kapely Hotel California. Publikum, které se dostalo vnitřním napětím skladby do varu, zároveň užasle sledovalo, jak mistrně zvládá Don Henley zpívat náročný part písničky a zároveň bubnovat. Skladba a její dokonalost vyvrcholily v závěrečném kytarovém sólu, v němž se prolínaly nástroje obou kytaristů – zněly přesně jako z desky. Následovaly další a další skladby jak z posledního alba, tak ze sedmdesátých let, například I Can’t Tell You Why, Witchy Woman, Love Will Keep Us Alive nebo The Long Run, po kterých přišla asi desetiEaglesminutová pauza.
Jestliže byla první půlka skvělá, pak o druhé se dá říci jen jediné – dokonalá. Začala nádhernou No More Walks In the Wood, první skladbou z poslední desky. Při poslechu úžasných čtyřhlasých vokálů, doprovázených pouze kytarou stálého hosta Steuarta Smitha, běhal mráz po zádech. Následovala klidná Waiting In the Weeds a něžná No More Cloudy Days se saxofonovým sólem.

Opravdu je to rozlučkové turné?
Po decentní walzové Take It to the Limit zazněla titulní skladba poslední desky Long Road Out Of the Eden. Začínala jen klávesami a zpěvem Dona Henleyho, postupně narůstala, gradovala a vrcholu dosáhla při pompézním kytarovém sólu, aby se vzápětí opět zklidnila do pochodového rytmu bubínku Scotta Cargo. Po hitu ze sedmdesátých let One of These Nights nabídli Eagles drtivý groove skladby Dirty Laundry, při kterém roztančení diváci tleskali do rytmu. Koncert finišoval za zvuků Life’s Been Good, Heartache Tonight a závěrečné Funk 49.
Jako přídavek zazpíval Glenn Frey první hit skupiny Take It Easy, po něm představil Joe Walsh zatěžkané blues Rocky Mountain Way a dal si k tomu i kytarové sólo doplněné talkboxem. Na konec zazněla očekávaná skladba Desperado a fanoušci si mohli naposledy vychutnat nádherný a lehce nakřáplý hlas hlavního zpěváka kapley Dona Henleyho.

Eagles ukázali nádhernou kombinaci country rocku, blues a tklivých melodií, semtam doplněných o funk či reggae, předvedli vybroušené vokály a úžasné instrumentální výkony. Perfektně sehraná kapela šlapala jako hodinky. Pokud tohle bylo rozlučkové turné, pak lze říci jedno: Eagles se rozloučili opravdu ve velkém stylu.

Poslechněte si písničku Dirty Laundry v živé verzi

http://www.youtube.com/watch?v=8KQCqBDCbIA

Eagles
8. června 2009, O2 Arena, Praha