Eagles v otaznícich aneb Co jste o nich možná nevěděli

Milan-Janecek

Když se řekne Eagles, skoro každému se vybaví hit Hotel California. Málokdo ale ví, že členové kapely si například vyhrožovali fyzickým násilím nebo že nezahráli na svatbě jednoho ze svých členů... Koule pro vás připravila deset "drbů" o Eagles.

1. Nejprodávanější album

Eagles vydali nejprodávanější album ve Spojenách státech. Desek s výběrem největších hitů Their Greatest Hits (1971 – 1975) se v Americe prodalo přes 29 milionů kopií.

2. Soud

Kapela absolvovala soudní proces se svým bývalým členem Donem Felderem. Ten ji v roce 2001 zažaloval pro „nedodržení smlouvy, omezování, zpronevěru peněz“ a další prohřešky. Mezi jinými si stěžoval, že Don Henley a Glenn Frey měli z turné Hell Freezes Over více peněz než ostatní členové.

3. Fyzické násilí

Eagles si na koncertě v Long Beach v Kalifornii 31. července 1980 vyhrožovali fyzickým násilím. Glenn Frey se obracel na Dona Feldera ke konci vystoupení s touto větou: „Ještě tři písničky a nakopu ti p***l v šatně…“ Don Fedler reagoval podobně o skladbu později.

4. Úspěšné turné

Muzikanti měli v roce 1994 druhé nejúspěšnější turné té doby. Úspěšnější byli jen Rolling Stones.

5. Dlouhá pauza mezi deskami

Eagles vydali své zatím poslední studiové album s názvem Long Road out of Eden po dlouhých 28 letech od vydání předchozího The Long Run.

Eagles live v roce 2008 Foto archiv kapely

6. Nehráli na svatbě kamaráda

"Kamarádi" nezahráli na svatbě Dona Henleyho s bývalou modelkou Sharon Summerfall. Opačně se zachovali Bruce Springsteen, Sting, Billy Joel, John Fogerty, Jackson Browne, Donna Lewis, Tonny Bennett nebo Sheryl Crow.

7. Škodolibá písnička

Mojo Nixon napsal písničku Don Henley Must Die (Don Henley musí umřít). Pár let po jejím vydání koncertovali Don Henley a Mojo Nixon ve stejném městě. Henley se přišel podívat na Nixonův koncert a při zmiňované skladbě vylezl na pódium a začal do této skladby provozovat beatbox. Nixon neměl slov, ale od té doby jsou Nixon a Henley přátelé.

8. Šikovný muzikant

Joe Walsh byl již při nástupu do Eagles známým muzikantem. Proslavil se v amerických kapelách James Gang a Barnstorm. Před Eagles stihl také vydat sólové album. Navíc si v průběhu kariéry zahrál i na deskách mnoha souputníků, například Ringo Starra, Carla Palmera, Richarda Marxe či Warrena Zevona.

9. První desku natočili v Anglii

Eagles natočili své první album v Anglii. Přestože by se dalo čekat, že ho vytvoří v Los Angeles, kde měli v té době svůj hlavní stan, v únoru roku 1972 strávili dva týdny v Londýně s producentem Glynem Johnsem. Na stejném místě natočili i své druhé album.

10. Mají šest Grammy

Skupina byla oceněna šesti Grammy. První dostala v roce 1975 za skladbu Lyin‘ Eyes (nejlepší popový vokální výkon), druhou v roce 1977 za nahrávku roku (Hotel California) a třetí tentýž rok za nejlepší vokální aranžmá (New Kid in Town). Ćtvrtou pak získali Eagles v roce 1979 za nejlepší rockový vokální výkon (Heartache Tonight), pátou v roce 2008 za nejlepší country výkon ve sladbě How Long a poslední Grammy dostala skupina v roce 2009 za nejlepší popovou instrumentálku I Dreamed There Was No War.

Témata:, ,