Ellie Goulding: Skvělý pop nového tisíciletí

chocobo

Už na první desce Lights ukázala Ellie Goulding světu, že pop můžete dělat svěže, zábavně a zároveň hitově. Z podobného základu vyrůstá i novinka Halcyon, zažitek z ní ale budete mít ještě silnější. Takhle by měl znít pop nové doby.

Britská zpěvačka a textařka a aktuálně také partnerka dubstepového skřítka Skrillexe Ellie Goulding je v jistém smyslu úkaz. Dokazuje, že když někdo skládá pop, nemusí z toho nutně vylézt plytká a prvoplánová muzika plná klišé. Ellie směrem ke všem stereotypům zvedá s úsměvem na rtech prostředníček a přináší desku Halcyon, která je zábavná od prvního do posledního tracku. 

Poslechněte si Ellie Goulding v YouRadiu

Na albu je zajímavé hlavně to, že Ellie se na něm nebojí střídat polohy a celá deska i díky tomu působí velmi hutně; tvrdé elektronické beaty doplněnila živými nástroji, silné melodie protkala vrstvenými vokály. Zkuste třeba skladbu Only You.

Ellie navíc přesně ví, kdy zvolnit, a především jak zklidnění docílit, aniž by nudila. Po těch nejráznějších kouscích tak většinou přichází příjemná odlehčení jako Halcyon nebo zastřená Explosions. Jako kdybyste poslouchali taneční protipól k barokně zdobné Florence And the Machine.

Goulding sice nemá nejsilnější hlas v branži, často si ale chytře vypomáhá elektronickými úpravami, díky nimž její charakteristická barva vokálu hezky vynikne. Dobře je to slyšet třeba v singlové ódě na fantaskní pop let osmdestátých Anything Could Happen.

http://www.youtube.com/watch?v=5hzgS9s-tE8

Mezi absolutní špičku alba pak patří čtyři minuty a sedm sekund hudební dokonalosti ve Figure 8, kterou nad všechny ostatní tracky vynesla především monstrózní produkce; kde jinde uslyšíte elektroniku, harfy a refrén s téměř obřadním nádechem? Nadstandardní je i cover písničky Hanging On od Active Child, jenž originál trumfl nejen nadpozemskými vokály, ale i temností. Škoda jen, že se na desku nedostala verze s Tinie Tempahem. Ellie Goulding

A co obávaná spolupráce s všudypřítomným Calvinem Harrisem v I Need Your Love? Překvapení! Song bude pravděpodobně příští velký hit pro oba umělce.

Hledat na druhém albu Ellie Goulding nějaké větší mouchy je vlastně docela zbytečné. Fanoušci zpěvačky totiž dostali přesně to, co mají na žánru rádi – nekončící radost a vybroušenou formu, tedy atmosférický elektropop s jemným přesahem k folku.

Bez dalších slov: Takhle by měl vypadat pop nového tisíciletí.

Ellie Goulding – Halcyon

Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 54:15
Seznam skladeb: Don’t Say A Word, My Blood, Anything Could Happen, Only You, Halcyon, Figure 8, Joy, Hanging On, Explosions, I Know You Care, Atlantis, Dead In The Water, I Need Your Love (feat. Calvin Harris), Lights

Témata: