Elysium: Matt Damon zachraňuje chudé v akční sci-fi

Stefan-Titka

Líbil se vám Distrikt 9? Pak se vám možná bude líbit i druhý akční celovečerák Neila Blomkampa Elysium. Není to sice film, o kterém budete ještě dlouhé hodiny po projekci debatovat s přáteli u vína, ale slibujeme, že Matta Damona v roli Maxe s ocelovým exoskeletem napojeným k tělu si užijete dosyta.

Píše se rok 2159. Země je přelidněná a zdevastovaná, ze života se stalo živoření. Alespoň pro ty dole. Ti, co si to mohou dovolit, se totiž dostanou do Elysia, umělé vesmírné stanice, kde se ještě všechno zelená tak jako kdysi na Zemi. A kde se neumírá, protože každá domácnost má k dispozici léčivou med-kóji. Když Maxe (Matta Damona) nešťastnou náhodou zasáhne při práci v továrně radioaktivní paprsek, je pro něj otázkou života a smrti se do Elysia dostat…

Elysium je teprve druhým celovečerním snímkem jihoafrického režiséra Neila Blomkampa, ale po suverénním Distriktu 9 přesto vzbuzoval velká očekávání. Jestli je naplnil, bude do velké míry záležet na tom, jak Elysium coby divák přijmete. Film se dá totiž vnímat minimálně ve dvou rovinách, ne každá je ovšem uspokojivá.

Pokaždé, když vstupujete do vod sci-fi o utopické společnosti rozdělené na bohaté a chudé, tak trochu automaticky odsuzujete film do škatulky podobenství či alegorie o fungování současného světa. Elysium se na povrchu jeví jako hlubší ostře levicově zaměřený komentář, který bohaté vnímá jako špatné a chudé strádající pod jejich vládou. V případě Elysia se ale jedná spíš o nadinterpretaci.

Na nějaké hlubší poselství totiž Elysium nemá kapacity a sází spíš na akční jízdu. Můžete sice na chvíli propadnout dojmu, že se před vámi na plátně rozehrává ambiciózní sci-fi varianta Occupy Wall Street a že sledujete něco, co s vámi zůstane i po skončení filmu, o čem budete moci přemýšlet, ale po pár minutách je jasné, že Elysium takhle vysoko nemíří.

Scénář filmu je skoro až naivně prostý, oproštěný od podtónů a nuancí. Nejlépe to je vidět asi na postavě tajemnice Delacourtové (Jodie Foster), která je jen jednorozměrnou zápornou postavou, hraničící skoro až s karikaturou. Vyvažuje ji naštěstí stejně jednoduchá, ale pojetím velmi originální figurkarežisérova oblíbence Sharlta Copleyho v roli žoldáka Krugera s nezaměnitelným přízvukem.

Blomkampovo vizuální pojetí je velmi efektní. Akční scény mají svou specifickou, až nezaměnitelnou podobu, která dá vzpomenout na režisérovu prvotinu. Matt Damon v roli Maxe se svým ocelovým exoskeletem napojeným k tělu vypadá také skvěle – a kamera to umí prodat. co vytknout není snímku ani po trikové stránce – hlavně Elysium obíhající kolem Země vypadá skvostně a designově neotřele. Po technické stránce jednička s hvězdičkou.

Pokud očekáváte od Elysia hlubokomyslné sci-fi s přesahem, budete nejspíš zklamáni. Pokud vám stačí „jen“ vizuálně neotřelý film se skvělou akcí, ještě lepšími triky a standardně dobrým Mattem Damonem, je tu šance, že odpustíte filmu nelogičnosti ve vyprávění a užijete si ho. Největší chybou by však bylo hledat v něm něci, co tak není.

Elysium
Sci-fi/akční
USA, 109 minut
Režie: Neill Blomkamp
Hrají: Matt Damon, Jodie Foster, William Fichtner, Alice Braga, Diego Luna, Michael Shanks
Premiéra v ČR:
29. 8. 2013

Témata:,