Emre Aydin – nejoblíbenější zpěvák Evropy!


Kabát ani Tereza Kerndlová se miláčky Evropy nestali. Kontinentální popularitu jim vyfoukl Emre Aydin, pro nás exotický turecký zpěvák, který vyhrál na evropských cenách MTV titul nejoblíbenějšího interpreta Evropy.

Běžní Evropané toho o turecké muzice příliš nevědí. Světlou výjimkou je Emre Aydin, který dobyl srdce milionů lidí nehledě na vyznání či národnost. Mladý zpěvák na sebe upozornil poprvé v roce 2002, kdy debutoval v kapele 6. Cadde. Úspěch skupiny vedl paradoxně k jejímu rozpadu a sólové dráze budoucí evropské hvězdy.

Roku 2006 vydal Emre Aydin své album Afili Yalnızlık (Nápadné zoufalství), které dosáhlo nebývalého úspěchu. Zpěvák sesbíral za tento svůj počin celou řadu ocenění (Objev roku, Nejlepší videoklip, Píseň roku…). V listopadu 2008 byl vyhlášen na evropských cenách MTV nejoblíbenějším interpretem Evropy a porazil i takovou hvězdu, jakou je Leona Lewis.

Alternativní lamač dívčích srdcí

Mnoho zpěváků tvrdí, že nemají šanci prorazit s písněmi ve svém rodném jazyce. Emre Aydin ukázal pravý opak. Na jeho albu neuslyšíte ani slovo anglicky. Ačkoliv turecky hovoří jen málokdo, znalost jazyka není k poslechu jeho písní vůbec nutná. Jeho styl se obvykle označuje jako alternativní rock. O to exotičtěji pak lahodí písně tureckého zpěváka uším běžných Evropanů, kteří jsou zvyklí na klasický anglický pop-rock.

Emreho největšími hity jsou písně Sensiz İstanbul’a Düşmanım (Nenávidím Istanbul bez tebe), Kim Dokunduysa Sana Ona Git (Kdokoliv se tě dotkl) či Belki Bir Gün Özlersin (Jednoho dne mi budeš asi chybět). Jak už názvy skladeb napovídají, jedná se především o melancholické balady, které přijdou v chmurném zimním období na chuť nejen dívčímu publiku. Otázkou zůstává, jestli se Emre Aydin zabydlí i v českých končinách, stejně jako se to na konci devadesátých let podařilo Tarkanovi.