Enter Shikari vs. Papa Roach: Bažanti to o chlup natřeli mazákům

adamvrana1980

Krátce po novém roce se vytasili s novými deskami britští bouřliváci z Enter Shikari a jejich „zkušenější“ američtí kolegové z Papa Roach. Kdo odvedl zajímavější práci a kdo vymyslel motto roku? Čtete naši dvojrecenzi.

Papa Roach: Opatrné krůčky k novému hudebnímu směru

Nové album F.E.A.R., čili akronym sousloví Face Everything and Rise, ventiluje burcující obsesi frontmana Papa Roach Jacobyho Shaddixe a světu sděluje následující: porazit strach znamená otevřít životu diametrálně odlišnou cestu.

Trochu s křížkem po funuse. Na starších deskách ze sebe „Coby Dick“ totiž dostával hlavně svého nerozhodného démona, holdujícího alkoholu a tvrdým drogám, takže na filozofickou osvětu se nějak zapomínalo. Dočasný rozchod s manželkou během nahrávání desky The Connection (2012) mu ale životní priority patrně srovnal do latě. Namísto sebe tak nyní posouvá do popředí boj o přežití individuality, na něž vyvíjejí nátlak jejich blízcí i společnost s jejími očekáváními.

Hardcoreovou tvrdost nových Papa Roach vybrušuje elektronika; to podle fanoušků nu-metalových alb Infest nebo Lovehatetragedy jejich základ a podstatu úplně boří. Hudební vývoj kapely je však třeba respektovat, ba dokonce vyžadovat – zaseknout se na stabilním bodě totiž není pro celek, který hájí rockovou scénu už dvě dekády, ani trochu přínosné.

Komu tedy nevadí náladová podoba s nahrávkou We Came as Romans, pro toho bude motto Face Everything and Rise průpovídkou i deskou roku. Hardcoreový model příkladně reprezentuje kousek Hope for the Hopeless, osvěžujícím způsobem ho pro změnu boří elektro-akustická Gravity s hostující Mariou Bink z In This Moment. Kdo věří v zázrak jménem The Prodigy (i ti se letos hlásí s novým materiálem), do bojovné Warriors se zamiluje tak, že si ji ve svém playlistu bude držet zuby nehty. 

Papa Roach představují na hudební scéně střípek pospolitého hudebního celku, který má co říct i po dvaceti letech. Míří stále vpřed a nezapomínají uhýbat z vyšlapaných cest na ty, které neznají. Na cestu se sice nevydají pokaždé směle, ale aspoň to zkusí. 

Papa Roach – F.E.A.R.
Vydavatelství:
Eleven Seven Music
Celkový čas: 42:11
Seznam skladeb:
Face Everything and Rise, Skeletons, Broken as Me, Falling Apart, Love Me Till It Hurts, Never Have to Say Goodbye, Gravity (featuring Maria Brink of In This Moment), War Over Me, Devil, Warriors (featuring Royce da 5‘9“)
Koule.cz dává: 80 %

Enter Shikari: Hudební masterpiece unikl jen o fous

S pozoruhodnou inovativností vzdávají čest svým crossoverovým kořenům britští Enter Shikari. Do nových skladeb, řízných jako vysoce stupňové pivo, neohroženě komponují smyčce a nebojí se ani temně hip-hopových rytmů.

Deska Mindsweep zanese do mysli posluchače zárodek něčeho, co s jejím desky vybuchne a bude žasnout nad její různorodostí. Schopnost takhle zajímavého hudebního posunu je totiž nevídaná. Pro Enter Shikari charakteristické elektrohrátky jsou pryč,  nahrazují je umírněnější, skoro až hymnické elektronické pasáže, které nepředvídatelně sklouzávají k metalovému nářezu.

Písničky ale zůstávají krystalicky čisté, touha po experimentování se u Enter Shikari v průběhu let přeměnila v ryzí um a nové skladby zní daleko vyspěleji. Věrní absolutního chaosu tak kapela zůstala jen ve skladbě There’s a Price On Your Heart, která víc než cokoliv jiného připomene rané hudební hračičkování System of a Down.

Hlavní textař a frontman Enter Shikari Rou Reynolds se v textech stále vyjadřuje ke globálním problémům: absenci soudržnosti mezi lidmi nebo pokrytectví mezi politiky. Abstraktnější pojetí textů naznačuje, že jimi tentokrát míří i do poněkud neprobádané osobní roviny (zejména v baladě Dear Future Historians). Dost možná jde ale jen o obrazné vyjádření nějakého problému, který zpěvákovi dlouhodobě nakousává žlučník. Pojmenovat věci na základě podobnosti – v tom je ostatně Reynolds mistr.

Jeho sdělení zůstává i navzdory občasné nejasnosti stále bouřící a charismatické. A co víc, z Enter Shikari jde pořád cítit obrovská svéráznost. Hudební pokusy mají hlavu a patu, texty jsou výzva a je zábava probíjet se k jejich jádru s rozpřaženými lokty.

Oproti Papa Roach se Enter Shikari na scéně pohybují poloviční dobu, přesto se dá jejich práce považovat za daleko vyzrálejší a progresivnější. Masterpiece, řekl by jeden. Doufejme, že tenhle status Reynolds & spol. v budoucnu stvrdí. 

Enter Shikari – The Mindsweep
Vydavatelství:
Ambush Reality
Celkový čas: 44:42
Seznam skladeb:
The Appeal & the Mindsweep I, The One True Colour, Anaesthetist, The Last Garrison,Never Let Go of the Microscope, Myophia, Torn Apart, Interlude, The Bank of England, There´s a Price on Your Head, Dear Future Historians…, The Appeal & the Mindsweep II, Slipshod
Koule.cz dává: 90 %