Evanescence po třech letech konečně znovu vystoupili. I s novou kytaristkou

Redakce

Není to ani tak dávno, kdy seskupení kolem Amy Lee platilo za nejpopulárnější rockovou kapelu se ženskou frontmankou. Zarytí metalisté vrhali na Evanescence opovržlivé pohledy, které jasně dávaly najevo jejich názor, že „tohle není vůbec tvrdá muzika“. Ovšem fanoušků, kteří si nelámali hlavu se škatulkováním stylu kapely a jednoduše si užívali dobrou hudbu, bylo vždycky naštěstí více.

Vlastně se úspěchu Evanescence nelze ani tolik divit, když si uvědomíme, jak talentovanou a osobnostně silnou zpěvačku tahle parta má. Ale jak už to u kapel bývá – a u těch, kterým velí žena, to, jak známo, platí dvojnásob – všichni se spolu pohádají a společná tvorba jde do kytek. I to se stalo v případě těchto gothic-rockerů, a to hned několikrát. Nejvážnější to ale bylo po vydání druhé desky „The Open Door“, kdy si kapela musela dokonce dát pauzu, protože její řady opustili dva existenčně důležití členové (bubeník a kytarista) a nikdo nevěděl, co bude dál. Nakonec po velkých útrapách vypotili Amy a spol. eponymní desku, která ovšem takového věhlasu jako předchozí alba nedosáhla. Evanescence ohlásili další tvůrčí pauzu, ve které Lee také příhodně otěhotněla. A zem se znovu slehla.

Jenže ledy se teď konečně znovu pohnuly. Kapela postupně zahraje v Nashvillu, Dallasu a Los Angeles. Rovněž již bylo oznámeno, že Evanescence vystoupí i na Ozzfestu v Japonsku. A hodně pozornosti na sebe strhává i nová tvář v řadách členů. Na místo oblíbeného dreďáka, kytaristy Terryho Balsama (který se velmi významně na tvorbě autorsky podílel), nastoupila neméně skvělá kytaristka Jen Majura, která také působila či působí u projektů jako Equilibrium či Knorkator. Někteří fanoušci ale vyjadřují obavy, že pokud Majura s Evanescence zůstane natrvalo i jako studiová kytaristka a bude se stejně jako Balsamo aktivně účastnit tvůrčího procesu psaní, pak by se styl kapely mohl drasticky změnit. Radio-friendly gothic rock se tak velmi snadno může změnit na heavy metal, což je Jenina parketa. Ale uvidíme. Vypadá to, že Evanescence nabrali druhý dech.

Evanescence v Česku: Hned napoprvé nesmrtelní

Soutěž The Global Battle of the Bands startuje třetí ročník. Přihlásíte se se svou kapelou?