Evropské ceny MTV ovládli Američané


Letošní udělování evropských hudebních cen MTV ovládli Američané. Nejvíce sošek získala kapela 30 Seconds To Mars a zpěvačka Britney Spears. Nejzářivější hvězdou večera byl ale překvapivě ten, kdo vůbec nebyl přítomen a dokonce ani v nominaci - Barack Obama.

Vítězové byli očekávaní
V kategorii počin roku a album roku zvítězila podle očekávání Britney Spears, která se nicméně osobně ceremoniálu nezúčastnila. Nejnávykovější písní byl zvolen hit P!nk So What. Ani moderátorka večera neodešla s prázdnou, získala cenu jako nový objev. Vzhledem k tomu, že se předávání cen konalo v Liverpoolu, nebylo šokující ani to, že cenu nazvanou „ultimátní legenda“ dostal Sir Paul McCartney.

Trochu rozčarování přineslo vítězství skupiny Tokio Hotel v kategorii Headliner. Spolumoderátor Perez Hilton si neodpustil poznámku, že je poněkud nemístné, když toto chlapecké uskupení porazilo takové velikány jako Metallica nebo Linkin Park. Rozporuplné bylo i vyhlášení Emre Aydina za vítěze kategorie Europe’s Favorite Act, neboť tento zpěvák pochází z Turecka, které mnoho lidí stále nepovažuje za součást Evropy.

Moderátorka zaujala hlavně oblečením
Večerem provázela Katy Perry. Úvodní vtip mladé zpěvačce příliš nevyšel, stejně jako několik dalších. Spíše než výmluvností zaujala střídáním oblečení (hráčka amerického fotbalu, červík, cirkusové šaty…). Chyba byla možná právě v tom, že kvůli převlékání musela moderátorku při rozhovorech s interprety zastupovat kapela 30 Seconds To Mars. Zpěvačka Katy Perry tak ani nemohla naplno předvést své moderátorské schopnosti.

Módní show
Obdobně jako při předávání Oscarů i na tuto událost nosí hvězdy extravagantní róby. Beyoncé zazpívala živě svůj nový hit If I Were A Boy ve futuristickém oblečku. Avantgardní model předvedl i zpěvák The Killers, který měl na svém saku peří. Pohled do zákulisí umožněný divákům přes internet přinesl i další zajímavé momenty. Kupříkladu se mohli ujistit o tom, že krásné róby zpěvaček jsou perfektní jen na fotografiích. Důkazem za všechny by mohla být P!nk, která si své šaty musela neustále vytahovat, aby jí nesklouzly.

Skandální odhalení?
O bulvární stránku večera se staral především spolumoderátor večera, uhrančivý blogger známý pod pseudonymem Perez Hilton. Diváci prostřednictvím internetu mohli vidět jeho zpovídání hvězd před oficiálním zahájením show i v průběhu slavnostního večera. To, že si nebere žádné servítky, dokázal, když o přestávce během přímého přenosu debatoval s Anastaciou o tom, jestli hlavní zpěvák Tokio Hotel je gay či nikoliv. Vtipně při tom poznamenal, že mladík nosí více make upu než proslulý homosexuál Boy George.

Barack Obama hvězdou večera
Ačkoliv se jednalo o předávání evropských cen MTV, ceremoniál měl americký nádech. Záhy po zahájení začali členové kapely 30 Seconds To Mars skandovat jméno vítěze amerických prezidentských voleb, Baracka Obamy. Po chvíli se k nim přidalo i publikum. Pozadu nezůstala ani Katy Perry, která se na pódiu objevila v příliš dlouhém tričku (nebo moc krátkých šatech?), na němž byla podobizna budoucího vůdce USA. Tvář Baracka Obamy se promítala i na hlavní obrazovce v průběhu show. Dokonce ani Paul McCartney se nedržel zpátky a jméno budoucího prezidenta vyřkl i on.

Držitelé cen MTV

  • Most Addictive Track – P!nk – So What
  • Headliner Tokio Hotel
  • Rock Out 30 Seconds To Mars
  • Album Of The Year – Britney Spears – Blackout
  • New Act Katy Perry
  • Video Star 30 Seconds To Mars
  • Best Act Ever – Rick Astley
  • Ultimate Urban – Kanye West
  • Artist’s Choice – Lil Wayne
  • Act of 2008 – Britney Spears
  • Ultimate Legend Award – Sir Paul McCartney
  • Europe’s Favorite Act – Emre Aydin – Turkey