Ewa Farna zakončila v Lucerně svou virtuální procházku


Zpěvačka Ewa Farna zakončila včera v Praze své turné k nové desce Virtuální. Na koncertě ve Velkém sále Lucerny se opět ukázalo, že zpívat umí šestnáctiletá Ewa velmi dobře. Otázkou ale je, pro koho vlastně zpívá - a pro koho zpívat bude.

Ewě Farne už bylo šestnáct a když zrovna nekoncertuje, chodí do druhého ročníku gymnázia. Nejnovější desku  Virtuální natočila v relativně dospělém poprockovém stylu, přesto si na koncert našly cestu téměř všechny věkové kategorie.

Děti, mnohé možná ještě ani ne školou povinné, posedávaly na kraji plochy sálu, kam se pravděpodobně znovu dostanou až za deset let při vlastním maturitním plese. Na hlavách jim blikaly červené ďábelské růžky a už deset minut před startem koncertu, který byl plánovaný na půl sedmou, se pisklavým skandováním dožadovaly nástupu Ewa Farna v jednom ze svých převlekůEwy na pódium. Do toho všeho zasahovali jejich starší sourozenci i rodiče, kteří své potomky střídavě usměrňovali, chlácholili a vysazovali za hlavu.

Ewa Farna v jednom z celé řady veselých kostýmů a na vyvýšeném pódiu začala svou show, doplněnou videem promítaným na obrazovce nad pódiem, chvíli po půl sedmé. Většina přítomných byla evidentně ráda, že Ewu vidí, novou desku ale zřejmě ještě naposlouchanou neměla; s výraznou odezvou se nesetkala ani písnička věnovaná Michaelu Jacksonovi Ty jsi král, při níž se Ewa sama doprovázela na klávesy. Nutno ovšem dodat, že na celkovém dojmu se podepsalo velmi špatné ozvučení Ewina zpěvu.
Další nové – rockové – songy jako Maska, Obrazová víla nebo klipovka Toužím sice dostaly drive, na hitovku Měls mě vůbec rád? z roku 2006 ale v očích a uších fandů neměly. Až při této písni se totiž publikum dostalo do správné provozní atmosféry.

Hračka za výlohou, nebo zpěvačka?
Na Ewu byl včera zvláštní pohled. Po pódiu s několika rekvizitami se zkušeně pohybovala a skvěle zpívala mladá, téměř dospělá slečna, jíž aplaudovaly hloučky děcek, které mají do puberty ještě nějaký ten pátek. Ewa s nimi sympaticky komunikovala, byť na otázky typu "Kluci, na co balíte holky?" nebo "Cítíte se někdy taky jako v jiné době?" se jí příliš odpovědí nedostalo.
Z role dvanáctileté "holčiny z ulice" už ale Ewa vyrostla v chytrou, téměř dospělou slečnu, a publikum, které rostlo s ní, už logicky začíná poslouchat jinou, dospělejší muziku s dospělejšímí texty. Ewě dnes dorůstá nová generace fanoušků, která ve svém věku na zpěvačce znovu doceňuje hlavně to "diblíkovské". Je ale otázka, jak dlouho tenhle stav potrvá – a jak dlouho to samotnou Ewu bude bavit.  

Poslechněte si Toužím

http://www.youtube.com/watch?v=il3hTh7J7zs

Témata:,