Example dává příklad špatného tanečního mixu

KatarínaStraková

Example začínal kariéru jako zajímavý rapper s ještě hezčím předkusem, na aktuální desce Live Life Living je ale všechno hezké - tedy kromě předkusu - pryč. Po zastávce v popovém světě na předchozí nahrávce The Evolution of Man nyní Example zkouší taneční hudbu, což je krok mimo.

Elliot Gleave alias Example je hudebník, jehož tvorba prochází neskutečně rychlou žánrovou evolucí. Jenomže Example nezraje s věkem jako víno. Aktuálně dělá dojem třináctiletého fracka, který každý měsíc střídá styl oblečení, oblíbenou hudbu i mamarády, což je v ostrém kontrastu s tématy, o kterých zpívá. Nejsou banální, a i v rozhovorech dává najevo, že svět kolem něj mu není lhostejný. 

Poslechněte si Exampla v Youradiu
Example na předchozí desce The Evolution of Man: Deník dospělého kluka

Pátá deska Live Life Living je ovšem ukázkou toho, jak taneční mix dokáže udělat z jinak vcelku slušných písniček monotónní těleso. Example má zajímavý hlas, v tuctových dikskoúpravách se ale úplně ztrácí. Fádně zní už úvodní Next Year a ve stejném duchu je postavené celé album, které bude jistě dobře fungovat na diskotéce (naživo se Example představí v Praze 3. října), k domácímu poslechu se ale na rozdíl od předchozích Examplových alb hodit nebude.

Otázkou zůstává, jestli ho Epic Records, kam se upsal po odchodu od předchozího labelu Ministry of Sound, k rádoby modernějšímu zvuku postrčil anebo jestli ho jen nedokázal kočírovat. Faktem ale je, že místy vyloženě primitivní dance music Examplovi nesluší, což je nejvíc slyšet v One More Day (Stay With Me), Seen You nebo v singlu 10 Million People; to je písnička, která si přímo říká o akustickou úpravu, a syntetika tu v kombinaci s Examplovým naléhavým hlasem zní hodně nepatřičně. Celá deska je navíc až přehnaně temná a působí daleko závažněji, než ve skutečnosti je; takové Longest Goodbye, New Friends nebo Innocent Minds s Jamie RaynoldsemKlaxons mají skoro depresivní účinky. 

S každou další skladbou se tak vrací vzpomínky na doby

Kickstarts, kde Example parádně  zkombinoval pop s beaty. Tuhle pěknou tvář ovšem v roce 2014 schovává, a my doufáme, že s příchodem potomka, kterého se svou ženou očekává, přijdou i nová témata a návrat k tomu, v čem to Examplovi slušelo nejvíc.  

Example – Live Life Living
Vydavatelství:
Sony Music
Celkový čas: 51:35
Seznam skladeb: 
Next Year, Kids Again, One More Day (Stay With Me), 10 Million People, Only Human, Seen You, Can’t Face he World Alone, Live Life Living, All the Wrong Places, Take Me As I Am, At Night, Longest Goodbye, New Friends, Full Eclipse, One Last Breath, Innocent Minds

Témata:, ,