Example: Příkladné šílení na chytré diskotéce

petradamek

Elliot John Gleave, jak zní Examplovo občanské jméno, vydal loni úspěšnou desku Playing In the Shadows. Podmanil si domácí britské ostrovy a na aktuálním turné se chystá provést totéž se zbytkem Evropy. Česká republika: „splněno“. Byli jsme u toho a měli jsme radost. Přesně takhle jsme si představovali pořádný (a chytrý) večírek.

Example je prostě borec po všech stránkách,“ napsal kdosi v diskuzi k jeho předposlední desce Won’t Go Quietly. Jako by tenhle stručný komentář předznamenal následující roky i jeho první koncert v Česku.

Example v PrazeSotva něco vypovídalo o Examplově současné popularitě v České republice víc než handrkování o lístky na jeho pražskou show. Když začátkem prosince, tedy skoro čtvrt roku před samotnou akcí, pořadatel oznámil, že koncert je beznadějně vyprodaný, strhla se na facebookovém eventu virtuální bitva ve stylu koupím-sháním-neprodáváte?-potřebuju-chci.

Lehkou přítrž všem vydřiduchům poptávajícím za lístek i patnáct set učinilo potvrzení Exampla na festivalu Rock For People, přesto se čile obchodovalo i před klubem pár hodin před koncertem.

Mladého zpěváka vcelku překvapivě doprovázela živá kapela v tradičním složení kytara-basa bicí. Kytarové linky sice nebyly přes nápor beatů – tu rovných, tu zlámaných – a hutné basy vůbec slyšet, za to živé bicí dodaly celému koncertu tu pravou energii. Netrvalo dlouho, přesněji řečeno úvodní skladbu Skies Don’t Lie, a totálně plný Lucerna Music Bar šílel.

Example v PrazeByť Examplova tvorba nepřináší nic nového ani průlomového, přece jenom mají jeho skladby jakousi přitažlivou jiskru a charisma. Jsou střihnuté dubstepem nebo dokonce reggae (See The Sea), převážnou část večera však jela regulérní diskotéka. Ale pozor, takové pecky jako Changed the Way You Kissed Me, Playing In the Shadows (s úvodem na akustickou kytaru) nebo Natural Disaster, to není jen tak nějaké disko – tohle bylo inteligentní disko.

Zatímco úspěch Examplovy aktuální desky Playing In The Shadows (recenze) lze z velké části přičíst hvězdným producentům (například Chase & Status nebo Faithless), naživo jako ten nejlepší stimulát zafungoval sám Example. Jeho přirozenost a civilní vystupování bylo ukázkové. Několikrát se podivil, kolik že lidí na koncert dorazilo – „ať se podívám kamkoliv, všude jsou lidi“ – a od začátku do konce byl na jeho tváři patrný lehký úsměv.

Je fajn, když si interpret vystačí jen sám se sebou a svojí hudbou, bez pitomých oblečků, hloupých gest a póz (ano, srovnávám s jinou víkendovou párty LMFAO, jež se ve skutečnosti – na rozdíl od této – jako párty pouze tvářila). Example je prostě borec po všech stránkách.

Example
Praha, Lucerna Music Bar, 26. února 2012
Foto: Petr Klapper –
všechny fotky z Exampla

Témata:,