Fanfare Ciocarlia – břeskná jízda rumunským venkovem


Po Orchestru Bobana Markoviče navštívil Prahu další hudební soubor, který hraje říznou balkánskou dechovku. Do Paláce Akropolis v Praze ve čtvrtek zavítali Fanfare Ciocarlia, nejrychlejší dechovka na světě.

Energie rumunských skřivánků   Foto Jana Julínková

Už samotný nástup rumunských hudebníků z Fanfare Ciocarlia na scénu byl impozantní. Před publikem se objevovali postupně, od zadní řady trombónů po přední enklávu trumpetistů a saxofonisty, aby se nakonec zjevil primáš kapely v bílé košili a černém klobouku. V momentě, kdy dozněly úvodní vítací fanfáry, začala divoká hudební jízda.
Fanfare Ciocarlia je soubor nabitý energií vojenských trubačů, jejich hudba je průrazná, energická a lehce prostupuje prostorem. Snoubí se v něm břesknost muzikantů, kteří hrají o svatbách i o pohřbech, s táhlou melodikou asijských stepí. Ciocarlia prý v rumunštině znamená skřivan, ale tihle „skřivánci“ vás ke snění a spánku opravdu neukolébají.

Nudíme vás? Zahrajeme arabské písně!
Na koncertě zaznělo několik romských písní, známých českému publiku díky filmům Emira Kusturici. Ederlezi či Kalašnikov známe spíše díky Bobanu Markovičovi nebo Goranu Bregovičovi. V podání Fanfare Ciocarlia však dostaly specifický punc. Soubor si tolik nepotrpí na dramatické pauzy nebo melodická zklidnění, jejich skladby se neustále valí v rychlém tempu. Někdy tak (paradoxně) působí monotónně. Kapela naštěstí dokázala reagovat. Ve chvíli, kdy  jste si tuhle rytmickou stejnorodost začali uvědomovat, nasadili  muzikanty jinou melodiku, inspirovanou arabskou kulturou – například Alili či Hora arabesca. Během další skladby pak vystoupila na pódium břišní tanečnice a čistě mužský soubor doplnila ženských prvkem.

Efektní tečku si kapela připravila na závěr: během druhého přídavku se její členové vmísili mezi publikum. Vznikla tak příjemná, energií nabitá atmosféra – lidé v sále měli pocit, že Fanfare Ciocarlia hrají jen pro ně a mezi nimi. Na chvíli jste se tak mohli cítit jako na jakési oslavě na rumunském venkově. Se zpěvem na rtech a s vodkou v ruce.

Fanfare Ciocarlia
Praha, Palác Akropolis, 23. Dubna 2009