Fast Food Orchestra: Posloucháme všechno. Od dechovky po metal

Hana-Slivova

Fast Food Orchestra, stálice české ska scény, bude 29. února hostem druhého dílu pořadu Departure, který pořádá klub Roxy a Koule.cz ho přenáší on-line. Těšit se můžete na koncertní hitovky, ale taky na novou, multižánrovou desku Wanted For Cooking. "Ve škatulce ska už se cítíme stísněni a doufám, že ji budeme přerůstat stále víc. Inspirujeme se, čím se dá, posloucháme všechno od dechovky přes glitch hop až po všechna odvětví metalu," říká saxofonista Jakub Sulzenko.

Jak se v současných mrazech daří kapele Fast Food Orchestra?
Jako kapela si teď dáváme několikatýdenní volno. Někteří z nás ho využili k cestování do exotických destinací a ti se mají bezpochyby báječně. My ostatní jen tiše závidíme navlečeni v jégrovkách a těšíme se, že se zase pořádně zahřejeme na prvních koncertech po zimní pauze.

Fast Food Orchestra + Dub Artillery

Roxy, 29. 2. 2012
Start: 19:30
Vstup: 120/180 Kč
Koule.cz koncert přenáší on-line.

Druhý dvojkoncert v rámci projektu Departure pražského klubu Roxy, kdy slavnější kapela představuje své méně slavné kolegy.

Ukradené auto

Od 6. února v noci kapela postrádá tmavomodrý 9timístný Mercedes Sprinter značky 1AC 3620, který kdosi ukradl z Estonské ulice v Praze 10. Jestli jste auto zahlédli, kontaktujte, prosím, policii.

Novou desku Wanted for Cooking jste dali k prodeji přes web za částku, kterou dotyčný uzná za vhodné. Jak se album prodává?
Neměli jsme žádná velké očekávání, ale výsledek popravdě nedosáhnul ani této nízké laťky. Snažíme se nestavět mezi naši hudbu a posluchače překážky, zároveň jsme ale chtěli dát příležitost, aby ten, kdo uzná za vhodné, nás měl možnost podpořit a umožnit nám další fungování.
Děkujeme těm několika desítkám lidí, kteří to udělali, a pro ostatní chystáme zcela bezbariérový přístup ke všem našim deskám prostřednictvím jednoho kliknutí na link na našich stránkách.

Poslechněte si Wanted For Cooking

Jak se – co se prodejů desek týče – kapele s poměrně stálou posluchačskou základnou vlastně daří?
Dávno jsme se smířili s tím, že z prodeje našich desek nikdy nezbohatneme. Proto jsme se rozhodli naše desky poskytovat zdarma ke stažení na webu, aby si je mohl poslechnout kdokoliv, kdo o naši hudbu jen zavadí.
Fyzické nosiče s obalem, na kterém si vždycky dáváme záležet, lisujeme v nákladu několika tisíc kusů a vozíme je po koncertech, kde si je k naší radosti fanoušci stále ještě kupují. Takže i proto nevíme, kolik desek bychom prodali, kdybychom měli rozsáhlou distribuční síť kamenných obchodů.  

Zvuk poslední desky se od písničkového ska typu Montpellier, ale třeba i skladeb jako Mighty Summer z minulé desky Utsuki výrazně posunul. Wanted for Cooking je elektroničtější, má dubový, městský zvuk. Cítíte, že jste s věkem přístupnější dalším stylům?
Naše stoupající otevřenost k dalším stylům se pomalu prodírá na světlo světa už několik desek zpátky. Se stoupajícím věkem spíš roste odvaha tyhle tendence naplno projevit a já osobně doufám, že budeme jen odvážnější. Ve škatulce ska už se cítíme stísněni a doufám, že ji budeme přerůstat stále víc. Inspirujeme se, čím se dá, posloucháme všechno od dechovky přes glitch hop až po všechna odvětví metalu.  

Jak se vám zvuk z desky daří přesunout na pódia?
Deska a koncert jsou pro nás dva trochu různé světy. Plno písniček hrajeme naživo v pozměněných aranžích, které během koncertů fungují mnohem lépe. Řadu písniček z desek naživo vůbec nehrajeme, na koncertech zase naopak můžou posluchači slyšet skladby, které na albech nejsou. Koncert je zkrátka trochu jiné hřiště než studio, proto tam platí trochu jiná pravidla.

Po vydání alba jste mluvili o tom, že chcete omezit hraní, víc si ho užívat a získat energii na jiné projekty. Co mají členové Fast Food Orchestra na nejbližší měsíce v plánu?
Během následujících několika měsíců tenhle závazek asi trochu porušíme a budeme dost koncertovat. Nějaké sólové hudební plány jednotlivých členů Fast Food sice existují, na jejich realizaci si ale asi budeme muset počkat o něco déle než pár měsíců.

V singlu Modrá raketa popisujete, jak se cítíte na koncertech. Kdy jste měli naposledy prázdný sál? A kdy jste naposledy přemýšleli o tom, se kterou holkou z publika skončíte?
Na prázdné sály se vždycky radši rychle zapomíná a na ty holky zase vzhledem k množství omamných látek, které předcházejí, zase špatně rozvzpomíná. Ale ani jedno z toho nebude tak dávno.

Co kapelu, která má za sebou šest desek a patnáct let hraní po studentských festivalech i velkých akcích, ještě na koncertech dokáže překvapit?
Když všechno funguje tak, jak má, je každý koncert svým způsobem příjemné překvapení.

Do Roxy se v rámci projektu Departure chystáte s kapelou Dub Artillery. Proč jste si vybrali právě je?  
Snažili jsme se vybrat žánrově spřízněnou kapelu, která i přes velkou snahu a její kvalitní výsledky nemá dle našeho názoru tolik pozornosti, kolik by si zasloužila. Právě Dub Artillery tato kritéria splnili.

Co nebo spíš kdo je Wanted For Cooking?
Jsme to my – váš oblíbený fast food, kam chodíte už pár let zahnat sobotní opileckou žravou, a který se teď navíc rozhodnul něco pořádného uvařit. Takže se stavíte zase.

Témata: