Fenomén Rytmus: Na cestě mezi puberťákem a slušným rapperem

KatarínaStraková

Patrik „Rytmus“ Vrbovský vydává před Vánoci dlouho anoncovanou desku Fenomén, Nebýt textů, které z velké části znějí jako povídačky pro puberťáky, mohlo jít o nadprůměrnou nahrávku.

Třetí studiová deska slovenského rappera Rytmuse je něco jako procházka po jeho egu. Prodejní výstavu otevírá exponát označený cedulkou Fenomén s cenovkou sto tisíc euro; ublížený text vzbuzuje pochybnosti, jestli je autor skutečně čtyřiatřicetiletý dospělý člověk, anebo nevyrovnaný osmnáctiletý puberťák.

Podobný dojem v pozorovateli zanechá více méně celá expozice. Pocit, že Rytmus je „úplně někde jinde, úplně jiná liga, jiný level“, se znásobuje s každým vystaveným předmětem.

Na koberci ručně vázaném ze sprostých slov za sebou stojí v kuželu světla jedenáct osobitých skladeb, které mají neskonalou potřebu vymezovat se. Nad nimi se vznáší znatelný opar ironie, takže konečným výsledkem návštěvy Fenoménu jsou rozporuplné emoce.

Na jedné straně je to minimálně pozvednuté obočí nad tématy, jimiž se autor zabývá; tím hlavním je Rytmusovo já. Například slova písničky Deti stratenej generácie mohou uspokojit cílovou skupinu 12 až 16 let, intelektuálně náročnější posluchač bude ale marně pátrat po hlubším významu. Totéž se opakuje i v protestním songu Hovnám neodpovedám. Za komentář stojí i Čau jak sa máš, písnička, co se sice tváří nesmírně žhavě, ale působí spíš jako nejistá představa sexu po telefonu dvou třináctiletých adolescentů.

Po hudební stránce je ale deska docela příjemné překvapení. Podklady sice nejsou nijak zvlášť originální, nelze jim ale upřít zajímavou chytlavost, zajímavý mix žánrů a zároveň fakt, že nejsou překombinované. Rytmus Fenoménem vystoupil ze škatulky hip hopu a prochází se krajinou popu a elektroniky, která mu celkem sluší.

Na této cestě ho směruje především popradský DJ a producent S3RiOUS (Fenomén, Deti stratenej generácie, Hovnám neodpovedám) aTomi Popovič (Sám, Čau jak sa máš, Bez mami bez otca), který stojí například za singlem Príbeh z roku 2009 a pomáhal s novou deskou Stereo (recenze) i partnerce Rytmuse Daře Rolins.

Rytmus - FenoménAlbum Fenomén je další Rytmusovou maskou. Co mu věřit, co myslí vážně a co je jenom marketingový tah? V tomto směru tedy nic nového. A řada je na posluchačích.

Rytmus – Fenomén
Vydavatelství:
 EMI
Celkový čas: 49:56
Seznam skladeb:Fenomén, AKM, Deti stratenej generácie, Nehladám, Hovnám neodpovedám, Sám, Noc patrí nám, Čau jak sa máš, I heard about, Sloboda, Bez mami bez otca

Témata:,