Festival Overtone: První se povedl, další nás čeká na podzim

Redakce

V sobotu dne 15. srpna 2015 proběhl vůbec první festival s názvem Overtone, a to v Riegerových sadech v Praze. Více informací nám o něm podala Kristýna Koreis která zastupuje pořádající agenturu. Tato agentura se pořádáním koncertů a různých kulturních akcí zabývá už více jak pět let. Podívejte se na článek Adély Špulkové.

Myšlenkou festivalu se Koreis zabývala delší dobu, ale byla to spíše otázka času, kdy jej uskuteční, protože bylo potřeba najít partnera, který bude naladěn na stejné vlně. To byl důvod, proč se spojila se společností H&M.

Oproti jiným festivalům se Overtone nekoná přes celý víkend, ale vždy jen jeden večer a ne jednou za rok, ale měl by se konat rovnou 4x během roku. Má za cíl představit to nejčerstvější z aktuální hudební scény, ideálně umělce, kteří u nás ještě nevystupovali, což ale není podmínkou. V každé edici Overtone Festivalu tak zahrají tři nebo čtyři kapely, z toho jedna česká. Každý ročník představí jedno silnější jméno. Ostatní kapely se budou vybírat tak, aby šlo o nová, neokoukaná jména s potenciálem překvapit. Dramaturgie festivalu by měla být pestrá a zároveň kompaktní. Organizátoři nechtějí sázet pouze na českou festivalovou klasiku, kterou jde v létě vidět pomalu na každém druhém festivalu. Jelikož každé město má svá specifika a hudební scéna se tak trochu liší díky práci lokálních promotérů a klubů, bude se festival konat buď v Praze, nebo v Brně.  Brno je vlastně zároveň i trochu výzvou, protože většina koncertů se koná nejdřív v Praze.

Na prvním ročníku vystoupili čtyři umělci, konkrétně: Android Asteroid (jádrem tohoto projektu jsou producenti Tomáš Konůpka a Jan Pospíšil), Shanon Saunders (dance-popová senzace, která začala slávu poznávat již ve svých patnácti letech a letos vydává svou debutovou desku Kryssalis), The Asteroid Galaxy Tour (mix psychedelie, acid jazzu a barevných refrénů) a Milky Chance (mix psychedelie, acid jazzu a barevných refrénů).

Jasnou volbou byli Milky Chance, protože přesně zapadali do kontextu myšlenky festivalu. Od Milky Chance se pořadatelé odpíchli a hledali zbylé účinkující tak, aby line-up působil celistvě, což se povedlo. Na festivalu panovala skvělá, uvolněná atmosféra. Vzájemnou interakcí vystupujících umělců a návštěvníků byl festival velice otevřený a přátelský. Jak jsme se dozvěděli, jsou ohlasy na tento první ročník zatím jen pozitivní.

Přesto je vždy možné něco zlepšovat. Pořadatelé by rádi vychytali chyby tak, aby druhý ročník, který se bude konat letos na podzim, byl ještě lepší. Overtone je především o hudbě, ale zároveň i o módě a životním stylu obecně. Můžete na něj přijít a neznat ani jednu z kapel a odejít s pocitem, že ji znáte odjakživa – ať už po hudební stránce, nebo té vizuální.  Takový byl, je a má být festival s názvem Overtone.