Festival pod hvězdami. Spectaculare se podívá i do planetária

Hana-Slivova

Druhý ročník alternativního festivalu Spectaculare (21. 1. - 6. 2.) se letos představí například v chrámu U Salvátora anebo v unikátním prostoru Planetáriu Praha. "Pod hvězdami" zahraje norský ambientní hudebník Geir Jenssen alias Biosphere.

Festival Spectaculare – výběr z programu

23. 1. U Salvátora, 19:30

(NO) + The Macula Visuals (CZ)

Norský elektronický hudebník Geir Jenssen vystupující jako Biosphere bude hrát do projekcí The Macula Visuals, které známe například z festivalu Signal.

KINO
27. 1., Bio Oko, 18 a 20:30
Sigur Ros: Heima a Nine Inch Nails: And All That Could Have Been Live
31. 1., Světozor, 18:30 a 20:45
An Island – dokument s hudbou Efterklang a Steve RoachKairos
1. 2., Světozor, 18:30 a 20:45
Chris CunninghamWork of Director a Caribou Marino: The Videos
2. 2., Bio Oko, 18:00 a 20:45
New Order: Live In Glasgow a Baraka  

Organizátorem festivalu je DJ, moderátor a producent Josef Sedloň, který festival chápe jako přirozené vyústění práce na koncertní sérii Music Infinity (série ambientních koncertů v Paláci Akkropolis, pozn. red.). V dramaturgii se ale podle jeho slov odráží i zážitky ze zahraničních festivalů jako Sonar, Big Chill či Airways. “Velký zájem o všechny koncerty i představení během prvního ročníku nám ukázal, že pro podobný festival je u nás místo. Letos proto nabízíme rozsáhlejší program,“ dodává Josef Sedloň. 

Program festivalu a informace o vstupenkách

Podle jakého klíče se řídí letošní dramaturgie festivalu? Odráží se v ní nějaké poznatky z prvního ročníku?
I letos šlo spíš o můj spontánní výběr z toho, co jsem už dovezl na Music Infinity, a toho nového, co mě zaujalo za loňský rok. S line-upem jsem nakonec spokojený, má široký hudební záběr napříč celým spektrem současné alternativní hudby.

Je nějaký interpret, kterého jste si letos na festival přál dostat, ale on se z nějakého důvodu nemohl zúčastnit?
Ano,

, který nakonec turné do Evropy posunul.

I letos se festival ukáže na netradičních místech, Biosphere zahraje v planetáriu. Jak jste na to místo přišli?
Povídali jsme si o tom při posledním vystoupení Biosphere v Praze v roce 2013 s Danem Gregorem z The Macula Visuals. Je skvělé, že i přes velké finanční a technické nároky se nám to podařilo realizovat. 

Součástí festivalu jsou i hudební filmy – například o New Order nebo Nine Inch Nails – které v kontextu hudebního programu zase tak experimentálně nepůsobí. Podle čeho jste je vybírali?
Jedná se o můj osobní výběr převážně z mé DVD kolekce. Stejně jako loni jsou to klasiky, o kterých cítím, že ovlivnily alternativní scénu, a které zároveň chci představit mladší generaci, jež je už ani nemusí znát.

Během festivalu budou probíhat také workshopy. Na koho se fanoušci mohou těšit a kde se k workshopům mohou přihlásit?
Letos jsme připravili opět tři workshopy – s Clarinet Factory, jejichž přestavení pro děti a rodiče slavilo loni úspěch, a tak jsme ho s obměnou letos připravili opět. Workshop na téma „producent, label manager a práce s field recordings“ představí australský experimentátor se zvukem Lawrence English, workshop vytváření ambientních zvuků bude vést Sylvain Chauveau. Na workshopy se prodávají lístky v ceně 100/150 korun.