Festival pro sexy tělíčka: Elekce vybrala to nejlepší z elektroniky

Hana-Slivova

Přežehlete nejlepší plátěnou tašku, nasypte do ní drobné na Club Mate a vyhlédněte si louku, kde natrháte čerstvé květiny na věneček. Všechno se vám to bude hodit 6. června v pražském klubu Meet Factory, kde na "hip" festivalu Elekce zahrají ty nejzajímavější mladé elektronické kapely.

Kdo se 6. června vydá do pražského klubu MeetFactory na festival Elekce a vydrží tam až do rána, utratí možná všechny peníze, domů si ale odnese slušný přehled o tom, co raší na české elektronické scéně. Za Djskými pulty a klávesami budou stát hlavně hodně mladí hudebníci a hudebnice; u svých profilů na Facebooku mají mnohdy sice jen pár stovek lajků a na první desku teprve čekají, talentu, zajímavých nápadů a předchozích hudebních zkušeností už ale posbírali dost.

TIPY ORGANIZÁTORA ŠIMONA HOLÉHO

Koho letos neminout na Elekci:

"Často chodívám na akce, kde hrají Dné, Felix! a HRTL."

dné: 23:30 (A2 stage)
Felix!: 00:00 (divadlení stage)
HRTL: 01:40 (hlavní stage)

Program na hlavní stagi začíná ve 20:00, lístek stojí na místě 300 Kč, v předprodeji 250 Kč. Sledujte novinky a program Elekce na Facebooku.

"Každý rok se objeví hodně nových projektů, ale dosud se o nich málo mluvilo. To se teď mění. Elektronická hudba se pomalu, ale jistě dostává do médií, což je mimo jiné jedno z našich hlavních témat. Podřídili jsme tomu například i vizuál," poukazuje na jednoduché, ale výrazné slogany festivalu (jedním jsme opatřili i tento článek) a barevné členění DJs a kapel na facebookovém profilu Elekce její pořadatel Šimon Holý alias HOLY. V civilním životě studuje režii na FAMU,  shodou okolností před několika dny vydal svou druhou desku Ř (zde) a vám vřele doporučujeme jeho SoundCloud nejen s coververzí Heleny Vondráčkové Jedu Kros.)

Nápad uspořádat mladé elektronice festival je podle Šimona stará věc, ovšem jméno a tvar projekt dostal až na konci roku 2012. První ročník proběhl loni, tehdy se ho zúčastnila mapříklad i mimo kluby stále známější post-hudba, letos se dramaturgie zaměřila na nejúspěšnější projekty, které se od té doby objevily.

Patří mezi ně Aid Kid (Dvacetiletý Ondřej Mikula, jenž nedávno remixoval písničku Fotr pro CD Echo písničkáře Kittchena), audio-vizuální trojice Chucpe nebo zvukový experimentátor z Brna Leoš Hort alias HRTL, což byl, jak Holy podotýká, jediný hudebník, který se mu na festival sám přihlásil o dramaturgové ho následně vybrali. "Za tu dobu urazil obrovskou cestu, je neuvěřitelně talentovaný a jeden z hlavních taháků tohoto roku," poznamenává.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/135997591" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

Elekce dále vybrala i některé umělce, které chtěla pozvat už loni, například Toma Holiče nebo radostně – melancholické duo střihačky Moniky Midriakové a hudebníka Petra Marka Monikino kino. "Radost mi dělá speciální kategorie – Murder Bear Doug i Soňa Tichá alias Sonja už před tím hráli v jiných projektech a jejich nový zvuk je kvalitní," vypočítává. Line-up doplňuje pár osvědčených jmen z loňska, například DJs Ondřej Holý alias dné a Felix!.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/151727222" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/138735506" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

Loni se na festival přišli podívat podle Šimonova odhadu hlavně mladí lidé ve věku od osmnácti do pětadvaceti, kteří mají chuť poznávat nové věci. Jestli chcete i vy poznat novou hudbu a zjistit, jestli nestojí za to vyměnit pár empétrojek v přehrávači, doražte letos taky.

Témata:,