Festival Rock The Bells se představí v Praze


Mohlo se zdát, že Česká republika bude mít v souvislosti s letním festivalem Hip Hop Kemp navždy zapsán primát největší akce tohoto druhu v Evropě. To se ovšem změní již v pátek 31. října, kdy se poprvé na Starém kontinentu představí projekt Rock The Bells, největší hip hopový festival na světě.

Na jediném pódiu pražské Tesla Arény se během jediného večera představí Nas, Mos Def, EPMD, De la Soul, The Pharcyde, Supernatural & Scratch. Akce, která svým významem přesahuje hranice hip hopu, startuje ve 20 hodin.

Zrodil se nápad
Kalifornská společnost Guerilla Union dostala jednoho dne nápad uspořádat akci, na kterou by přizvala zajímavá jména hudebního světa. 17. července 2004 se ve městě San Bernardino představili Wu Tang Clan, Redman, Dilated Peoples, Sage Francis, Supernatural, Chali 2 Na a DJ Nu Mark, Eyedea a Abilities. Ještě téhož roku viděl druhé pokračování i Anaheim; tam nechyběli A Tribe Called Quest, Xzibit, Cypress Hill, Little Brother a The Pharcyde.

V duchu tří anglických výrazů, Represent, Respect & Recognize, se za více než čtyři roky uskutečnilo celkem šestnáct pokračování; zaznamenat celkový výčet vystupujících nebo dopočítat celkovou návštěvnost by bylo takřka nemožné.

Pražský koncert
Co vystupující, to opravdu pojem. Pražští návštěvníci koncertu uvidí Erica Sermona a Parishe Smitha z EPMD, duo pionýrů ze zlaté éry hip hopu, jenž letos v prosinci vydají po devítileté odmlce novinku We Mean Business. Následují De La Soul, původní členové organizace Native Tongues, kteří debutovali s prvním albem již před dvaceti lety. Nebude chybět ani Nas, jehož debut Illmatic z roku 1994 získal ocenění 5 Mics v prestižním magazínu The Source. A Mos Def? S tím se neodmyslitelně pojí úspěšné období Rawkus Records a projekt Black Star. V souvislosti s Rock The Bells se od loňského roku může například rapper Supernatural pochlubit světovým rekordem ve freestylu, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů. Tomuto interpretovi se v San Bernandinu podařilo rapovat přes devět hodin, čímž překonal dosavadní rekord kanadského kolegy D.O.

Témata:,