Festival United Islands nabídne více než stovku kapel z celé Evropy

Jiri-Vanek

Již šestý ročník hudebního festivalu United Islands proběhne v pátek 19. června a v sobotu 20. června v Praze. Řada scén soustředěných okolo Mostu Legií nabídne koncerty mnoha zajímavých českých i zahraničních interpretů. Předehrou festivalu bude ve čtvrtek 18. června Klubová noc, kdy v patnácti pražských hudebních klubech vystoupí zejména české skupiny. Vstup na festival United Islands i na Klubovou noc je zdarma.

Koncerty budou v pátek a v sobotu probíhat na celkem sedmi místech. Hlavní scéna United Islands na Střeleckém ostrově nabídne koncerty největších hvězd festivalu, jako je reggae-ska skupina Yellow Umbrella z Německa, která tam vystoupí v pátek. V sobotu na Hlavní scéně zahraje třeba multinárodnostní soubor N.O.H.A., který ve své hudbě spojuje prvky funky, popu, moderního jazzu i world music. V sobotu na Střeleckém ostrově přibude i druhé pódium, Ethno & Folk scéna, na kterém diváci uvidí například Xaviera Baumaxu.

Poslechněte si skupinu N.O.H.A.

Hudebníci, kam oko pohlédne
Jazzová scéna na Kampě v pátek představí fascinující faerskou postindustriální skupinu Orka, v sobotu například slovenské Longital. V Mánesu se mohou návštěvníci festivalu těšit hlavně na elektronické skupiny a DJ, v pátek tam mimo jiné zahrají brněnští Midi Lidi, v sobotu The Tchendos. Venkovní pódium na Žofíně bude v sobotu hostit hlavně české zpěváky, tahákem bude vystoupení Pavla Bobka spolu se skupinou Druhá tráva Roberta Křesťana. Další koncerty nabídne klub Jazz Dock na Janáčkově nábřeží, tam bude v sobotu stát i Open Mike scéna určená pro vystoupení začínajících hudebníků. Víkendový festival celkem nabídne asi šedesát interpretů, jejichž všechna vystoupení mohou diváci sledovat zdarma.

Několik desítek dalších kapel vystoupí na sedmnácti scénách během Klubové noci ve čtvrtek 18. června. Mezi místa koncertů patří známé pražské kluby, jako jsou např. Chapeau, Futurum, Lucerna Music Bar nebo Palác Akropolis, v nich se posluchači dočkají skupin, jako jsou WWW, Michael’s Uncle nebo U-Prag.

Poslechněte si píseň Kram od skupiny Michael´s Uncle

Šikovnou pomůcku pro diváky nabízejí webové stránky United Islands. V programu festivalu si kdokoliv může označit vystoupení skupin, které ho zajímají. V záložce „Můj program“ se mu pak objeví soukromý line-up festivalu, který ho upozorní i na případné kolize v programu. Vlastní program je možné si i snadno vytisknout.

Pět tipů Koule na ostrovní koncerty:
ORKA (Faerské ostrovy) – Kampa, pátek 19. června, 19:00

Originální akustický i vizuální zážitek přinese divákům neoindustriální skupina Orka z Faerských ostrovů. Její členové totiž hrají na nástroje vytvořené z nejrůznějších technických vynálezů i z předmětů, které na ostrovní pobřeží zanesl příliv. Orka se navíc nedávno spojila síly s další výraznou osobností severské hudební scény – se zpěvačkou Eivor, která bývá přirovnávána ke známé Björk.
OPEN MIKE – Janáčkovo nábřeží, sobota 20. června, 12:00 – 22:00
Tahle scéna může přinést asi ta největší překvapení. Jednotlivci i malé skupiny si mohou zamluvit čtvrthodinový set během dne, ale dostane se prý i na ty, kteří seberou odvahu k vystoupení až na místě. Dosavadní seznam přihlášených přitom nabízí jak jména známější (třeba Jana Šteflíčková, Jakub Alexa, The Slots nebo Václav Havelka), tak i úplné nováčky.
VRBOVSKÍ VÍŤAZI (Slovensko) – Střelecký ostrov (Ethno & Folk scéna), sobota 20. června, 14:10
Originální happening slibuje vystoupení slovenských Vrbovských Víťazů. Kapela sama nazývá svůj styl jako „promyšlený folklór“, každou píseň hraje na jiné hudební nástroje, které si sama vyrábí z rozličného stavebního odpadu. Vidět v akci jejich maxidudy oživené soustavou vysavačů nebo pětimetrovou fujaru, se kterou musejí pomáhat i diváci, by mohl být absurdně poetický zážitek.
OBŘÍ BROSKEV, HOUPACÍ KONĚ –  Klub Vagón, čtvrtek 19. června, 21:15
Společný koncert dvou severočeských kapel nabídne v rámci Klubové noci klub Vagón. Českolipsko-pražská Obří broskev, v níž nedávno došlo k personálním změnám (najednou je o kytaru méně a o saxofon více) nabídne svůj mix indie, rocku a popu s charakteristickými texty zpěváka Cannyho. Po nich trochu přitvrdí Houpací koně, jedna z nejnedoceněnějších českých kapel, která inspiraci hledala třeba u Joy Division a Pixies.
THE PROSTITUTES – Střelecký ostrov (Hlavní scéna), sobota 20. června, 14:40
Pražští The Prostitutes nedávno vydali výborné druhé album Hometown Zombies a v živém provedení repertoáru z něj jsou koncert od koncertu lepší. Určitě přijde i neživý člen kapely, robot WD 40.