Festivalový speciál: Koho neminout na Pohodě

ondrejbambas

Po tipech pro festival Rock for People jsme tu s doporučením, kdo by mohl stát za to na slovenském fesťáku Bažant Pohoda (5. - 7. 7. 2012). K redakčním tipům se za muzikanty přidává rapper Bonus, který se na Pohodě ukáže v sobotu 7. 7. odpoledne na stagi Dome.

Zatímco hradecký Rock for People bude v druhé půlce oslav osmnáctin, na trenčínském letisku zavládne totální Pohoda.
Pokud si chcete užít tři dny skvělé zábavy, neváhejte, minulý týden byla ohlášena poslední pětitisícovka lístků. Redakce a rapper Bonus přihazují několik tipů na kapely, které není radno nechat pláchnout. Celý program si můžete nastudovat zde (a tipy na Rock for People tady).

Elbow: Hlas letošní olympiády

To, že jejich název – jak sami říkají – za moc nestojí, se snaží britští Elbow vyvážit muzikou. Za album The Seldom Seen Kid získali v roce 2008 cenu Mercury, což oslavili přehráním desky s orchestrem. Klasické nástroje Elbow použili i na poslední desce Build a Rocket, Boy! a orchestrální doprovod využili také při psaní oficiální hymny londýnské olympiády, kterou použije pro své přenosy BBC.

Elbow možná nepatří mezi největší světové skupiny, ale rodný Manchester reprezentují se ctí. Neustále pracují na zvuku a v neposlední řadě jsou zadobře s řadou předních interpretů včetně U2 nebo Coldplay.

Elbow: pátek 6. 7., Bažant Stage, 22:00 – 23:00

 

Aloe Blacc: Chlápek, který potřebuje dolar

Kdo by neznal

. Na kontě má dvě alba, ale teprve s vydáním toho druhého – Good Things – se dočkal významnějšího úspěchu.

Jistě, Aloeova hudba není ničím výjimečná, v amerických klubech bychom našli podobných zpěváků zástupy. Blacc ale na druhou stranu není žádný one-hit wonder; díky soulovému cítění prokládá současná témata klasickými nástroji a zastřeným zvukem starých vinylů a nabízí tak sympatickou jízdu do 70. let a zase zpátky. O to silněji můžou jeho písničky vyznít naživo; věříme, že jeho koncert bude příjemný žánrový večírek pod širým nebem.

Aloe Blacc: pátek 6. 7., Bažant Stage, 20:00 – 21:00

Co si nenechá ujít rapper Bonus (sobota 7. 7., Dome, 14:00 – 15:00)

Lou Reed mě nebere už tak od roku 1970, ale Pohoda má lineup plnej pro mě málo známejch nebo úplně neznámejch jmen, což považuju za výhodu, výzvu a dobrodružství zároveň.

Z toho, co znám, bych chtěl určitě vidět, jakej bude naživo Eskmo. Jeho dva roky stará deska na Ninja Tune se mi líbí hodně a podle videí může bejt živá show tohohle amíka docela legrace.

Shodou nešťastnejch okolností jsem ani jednou v Praze neviděl Caribou – a to mám doma poslední dvě desky na vinylech, haha – takže bych byl blbej, kdybych si to nechal utýct i na trenčianskom letisku (můj basák Otto Slabší navíc o koncertě Caribou v Lucerně vypráví legendy).

Festivaly maj pro mě kouzlo i v tom, že si dokážu užít koncert kapely, na kterou bych se asi jinak nedonutil jít, ale která má potenciál udělat výbornou, zábavnou a strhující show. Kdysi jsem takhle v Bonnu totálně podleh etno boybandu Culcha Candela, na Pohodě maj tenhle potenciál možná i Naïve New Beaters, ale určitě (doufám) takový budou Švédi Movits! Pokud se jim ten koktejl swingu a dancehallovýho rapu povede namíchat i na pódiu, může to bejt vrcholný vystoupení.

 

Bat For Lashes: Víla z mechu a kapradí

Dvě vydaná alba a hned dvě nominace na Mercury Prize. Bat For Lashes, vlastním jménem Natasha Khan, připomene hlasem a atmosférickými skladbami Björk, ale i Bon Iver nebo PJ Harvey.

Fanoušci ságy Twilight mohli Bat For Lashes zaznamenat na soundtracku k třetímu dílu, pro který nazpívala spolu s 

). S Beckem se spřátelila natolik, že jí vypomáhá s přípravami třetí desky The Haunted Man. Ukázku zahraje pravděpodobně i na Pohodě.

http://www.youtube.com/watch?v=EICkZWEzFGE&ob=av2e

Bat For Lashes: pátek 6. 7., Orange Stage, 23:00 – 24:00

 

Caribou: Doktor matematiky zpívá

Daniel Victor Snaith má mnoho přezdívek, na Pohodě se ale představí tak, jak ho zná většina: jako Caribou. Pod tímto pseudonymem přidává vystudovaný doktor matematiky na paletu roztodivné zvuky, aby z nich vymaloval pestrobarevné obrazce.

Jeho hudba, to jsou výlety do čokoládovny pana Wonky, cesty na divokém koni širou prérií nebo konzumace halucinogenů, které neublíží, ale potěší. Od posledního alba Caribou uběhly už dva roky, doufejme tedy, že si na Pohodu přichystal nějakou novinku.

Caribou: Čtvrtek 5. 7., Dome, 01:00 – 02:00

 

The Heavy: The Funk Soul Brother

Tento tip je doporučením trojlístku umělců, kteří jsou napojení na oblíbený label Ninja Tune.  

The Heavy jsou kapela, která hraje úderný crossover s dominantním neo-soulovým zvukem. Pánové se na srpnovém albu budou snažit překonat celosvětový úspěch svého hitu How Do You Like Me Now. Povede se jim to?

Eskmo
je elektronický chameleón, který s pomocí rozličných nástrojů míchá specifický, živoucí zvuk. I díky tomu jsou jeho koncerty (včetně toho v pražském Lucerna Music Baru) velmi intenzivní a osobité. Pro fanoušky break beatu je jeho koncert na Pohodě povinnost.

I Britka českého původu Ema Jolly, známá pod přezdívkou Emika, je tuzemskému divákovi taktéž známá tvář. Nejvíc si rozumí s dubstepem a trip hopem. Její muzika odráží rodné kořeny, vliv anglické taneční scény, stěhování do Berlína i nemoc, kterou si musela projít. Její set slibuje intenzivní zážitek v noci plné nadějí i beznaděje.

The Heavy: pátek 6. 7., Orange, 19:00 – 20:00
Eskmo: pátek 6. 7., Dome, 23:00 – 24:00
Emika: pátek 6. 7., Nay Tanečný Dom, 2:30 – 3:30

 

Warpaint: Kytary v sukni

Ženský kvartet Warpaint, který zahraje 10. července 2012 v pražské Akropoli, se ukáže i na Pohodě. Byť kapela nehraje dlouho, stačila už vystřídat několik členů.

Ještě při nahrávání prvního EP Exquisite Corpuse hrála na bicí herečka Shannon Sossamon, kterou můžete znát například z komedie 40 dnů a 40 nocí, na dvou písních pak vypomáhal současný kytarista Red Hot Chili Peppers Josh Klinghoffer a mix měl na starost pro změnu John Frusciante, tedy Joshův předchůdce z RHCP.

Na regulérním albu The Fool už však jedou s novou posilou za bicími a v čistě dámském složení. Novou sestavu a výslednou desku pochválilo několik kolegů a také kritika. Zajděte se na holky podívat i na Pohodě.

Warpaint: sobota 7. 7., Orange Stage, 22:00 – 23:00