Festivalový speciál: Koho neminout na Rock for People

ondrejbambas

Festivalová sezóna je za dveřmi, počátkem července se rozjíždějí ty největší akce v Česku a na Slovensku. Koule.cz se letos vydá na Rock for People, slovenskou Pohodu, Colours of Ostrava, Sázavafest a na Open Air Festival. Každý červnový čtvrtek přineseme několik redakčních i muzikantských tipů, koho a proč na daných festech nepropásnout. Začínáme s prvním červencovým festivalem - Rock for Peple. Tip hudebníka je od Alberta Černého z Charlie Straight.

Selah Sue: Belgický čokoládový muffin

V seznamu letošních hvězd tak trochu zapadá mladá belgická písničkářka Selah Sue. Černošským cítěním hudby může připomínat třeba Joss Stone, Dusty Springfield, Amy Winehouse nebo Lauryn Hill, jejíž tvorbou je ovlivněna. Pokud vám její jméno nic neříká, asi vás překvapí, že jste se s ní pravděpodobně už setkali – v reklamě. Její písnička This World totiž hraje pod spotem na Kinder Bueno.

Selah Sue vydala loni první plnohodnotné CD, s nímž zabodovala nejen v zemích Beneluxu, ale hlavně ve Francii, kde je velice oblíbená. Na desce nabízí vyváženou kombinaci soulu, reggae-popu a R&B a celkovým laděním láká spíš na klubový koncert; o důvod víc zajít na Rock for People právě na Selah a posoudit, jak se s velkým pódiem popere.

Jestli nestihnete Selah Sue, zkuste dorazit alespoň na Annu Calvi (o Anně). Se Selah má společné ocenění European Border Breaker Award, Anna Calvi je ale – na rozdíl od Sue – rocková femme fatale s elektrickou kytarou.

Selah Sue: Čtvrtek 5. 7., 17:30, Staropramen Stage
Anna Calvi: Pátek 6. 7., 19:30, YouTube Stage

Tip od muzikanta: Na co vyrazí Albert Černý z Charlie Straight

Jednou v životě jsem byl na The Kooks a nikdy na to nezapomenu. Bylo v tom hodně energie, potu a skoků do publika. Zpěvák Kooks taky na rozdíl od kapel jako Radiohead mluví mezi písničkama. Potěší vás to.
Taky mě docela dostali The Subways, hlavně ta holka, co hraje v punčocháčích na basu a lítá po pódiu jako
střela. Hustý.
Chtěl bych zajít na Peta Dohertyho. Sice jeho hudbu moc neznám, ale právě proto bych mu chtěl dát šanci a
naposlouchat si před Rock for People nějaké Libertines. Ještě radši bych se ale vydal na Franz Ferdinand, jsou už téměř legenda a já na nich nikdy nebyl.

Two Door Cinema Club: Rock bez bubeníka

Jedno z nejpříjemnějších alb roku 2010 se jmenovalo Tourist History. Dohromady ho dala kapela Two Door Cinema Club, která do tak trochu nudných vod indie rocku přinesla originální, energický zvuk. I díky dobré kritice se písničky kapely okamžitě uchytily v nejednom filmu, reklamě nebo počítačové hře. Loni to pak kapela dotáhla až na hlavní podium Pyramid na festivalu v Glastonbury.

Trio, které si při nahrávání vystačí s naprogramovanými beaty, tedy bez bubeníka (ale na festival si jednoho přiveze) by letos mělo vydat druhé album, z něhož už několik písniček na koncertech představilo. Těšme se na ně tedy i na Rock for People, kde Two Door Cinema Club rozpálí publikum pro své kytarové kolegy Franz Ferdinand.

Two Door Cinema Club: Středa 4. 7., 19:10, Staropramen Stage
Franz Ferdinand: Středa 4. 7., 20:10, T-music Stage

 

Crystal Castles: Destruktivní závěr

Jedním z posledních velkých jmen ohlášených pro letošní line-up jsou Crystal Castles. Kanadské duo, doplněné na koncertech bicími, má už jednu tuzemskou zastávku za sebou. Ke konci roku 2010 udělalo v pražském Lucerna Music Baru pořádně horko a podobné peklo rozpoutá i na závěr Rock for People.

Rock For People
3. – 6. 7. 2012
letiště Hradec Králové
Vstup: 1600 Kč
Program – harmonogram

Alice Glass je zpěvačka, která si své publikum hlídá a nebojí se přímého kontaktu. S introvertním Ethanem Kathem je to naopak, stojí s kapucou na hlavě za klávesami a udává rytmus nekontrolovatelné DIY show plné garážového soundu, arkádového electra a světelných efektů. Své songy roztříští při živém hraní na miliardu kousíčků tak, že je mnohdy jen těžko poznáte. Vyrazit na Crystal Castles rozhodně stojí za to. Jestli se nebojíte davů, tričko na vás nezůstane suché a boty čisté. Kam se hrabou The Prodigy.

Na svém kontě mají Crystal Castles dvě eponymní alba a aby se to nepletlo, v současnosti pracují na třetím, prozatím opět nepojmenovaném.

YouRadio: Poslechněte si speciální náladu složenou z tanečních kapel, které hrají na Rock for Poeple

Crystal Castles: Pátek 6. 7., 22:30, T-music Stage
The Prodigy: Středa 4. 7., 22:20, T-music Stage

Example: Úplně (ne)obyčejný rapper

Pokud jste se nedostali na březnový vyprodaný koncert londýnského sympaťáka Exampla (recenze), máte možnost si spravit chuť.

Elliot John Gleave, jak zní Examplovo civilní jméno, se dostal do širšího povědomí díky svému druhému albu Won´t Go Quietly s hity Wath The Sun Goes Up nebo Kickstarts.

Naplno prorazil o dva roky později s Playing In The Shadows, kde vsadil na tanečnější hity s příklonem k elektronice a dubstepu. Během svého aktuálního turné dává dohromady novou desku, z níž pár ochutnávek zahraje zřejmě i na svém druhém českém koncertě.

Examplova show nepotřebuje žádné světelné efekty a videoprojekce, stačí mu pouze dobře sehraná kapela za zády a mikrofon do ruky. O zbytek se postará jeho přirozenost a schopnost skloubit tvrdé dubstepové melodie (skvělá příprava na Skrillexe) s tanečním popem, díky čemuž mohou jeho hudbu poslouchat jak náctileté fanynky, tak odrostlí hudební znalci. Při koncertech navíc dává písničkám další rozměr propojením studiových verzí s remixy; o důvod víc, proč si vyrazit zaskákat na jeho set.

Example: Středa 4. 7., 21:20, Staropramen Stage
Skrillex: Čtvrtek/pátek 6. 7., 00:20 Staropramen Stage

Faith No More: Vzpomínky na Trutnov

The Second Coming Tour Faith No More se pomalu blíží ke konci. Oznámení o ukončení koncertování tu bylo už několik, ale raději Faith No More vidět, než pak litovat, že u toho člověk nebyl.

http://www.youtube.com/watch?v=n16hgOn1lVI

Faith No More mají naši zemi rádi, kromě pěti vystoupení to dokazuje i obal s fotografií T. G. Masaryka jejich poslední desky z roku 1997(!). Zdálo by se, že koncert nemůže ničím překvapit a bude se tak opakovat ten poslední, který kapela odehrála v rámci stejného turné před třemi lety v přeplněné pražské sparťanské hale. Proč se na to ale nepodívat znova, když je to tak dobré?

Většinu návštěvníků asi na festival přitáhnou mladší jména a na „Fajty“ zajdou tak nějak z povinnosti. Ale: už jenom excentrický Mike Patton s originální hůlkou v ruce je zárukou kvalitní muziky a je jedno, jestli hraje sám, anebo v jedné ze svých kapel. Ten chlápek je prostě génius.

Pokud znáte pouze jejich slavný cover Easy od Commodores, naposlouchejte zbytek a vychutnejte si pořádný rockový koncert. Byli to totiž právě oni, kdo před patnácti  lety na festivalu v Trutnově odstartovali novou éru tuzemských akcí se zahraničními headlinery.

Faith No More: Čtvrtek 5. 7., 22:40, T-music Stage