Festivalový speciál: Koho neminout na Sázavafestu a Open Air Festivalu

ondrejbambas

Poslední díl našich festivalových tipů si bere na mušku rovnou dvě české srpnové akce. Sázavafest letos slaví 12. ročník, Open Air Festival přivítá fanoušky potřetí. Za muzikanty tentokrát dává tip Jakub Johánek z kapely 100 °C.

Sázavafest

Kaiser Chiefs: Na Na Na Na Naa a jiné popěvky

Kaiser Chiefs letos rekapitulují kompilací Souvenir osm let existence. V rámci oslav potěší i české fanoušky, kterým zahrají po čtyřech letech; tehdy se objevili na Rock for People. Od té doby stihli vydat další dvě (resp. tři, pokud započítáme americkou Start The Revolution Without Me) řadovky, z nichž vzešly další hity jako Never Miss a Beat nebo letošní singl On the Run.

Začátky Kaiser Chiefs nebyly zcela snadné, ale když v roce 2005 debutovali s albem Employment, získali si široké publikum, které fandilo britským kytarovkám v čele s Franz Ferdinand. Kaiser Chiefs platí za jednu z nejlepších koncertních kapel současnosti, rozhodně si ji tedy nenechte ujít.

Kaiser Chiefs: Sobota 4. 8., Sázava Stage, 22:00 – 23:15

 

Lyre Le Temps: Electro swingový cirkus

Další z řady interpretů, kteří se vezou na populární retro vlně ladící electro swing. Naznačuje to ostaně i název jejich alba – Lady Swing.

Francouzští Lyre Le Temps možná nejsou tak hitoví jako u nás známější uskupení Parov Stelar či Gabin, zato si jedou více "po svém". Jejich muzika je špinavější, pohrává si s větším počtem stylů, skrz uřvané vokály kapela volňuje více energie a spotřebovává poslední zbytky kyslíku v místnosti.

Lyre Le Temps: Sobota 4. 8., Sázava stage, 16:10 – 17:00

 

Paul Oakenfold: Diamanty zdobený trance

Tenhle pán už něco pamatuje. Čeští fanoušci ho měli možnost vidět například před třemi lety v roli zahřívacího diskžokeje Madonnina open-airu na Chodově. Stejně tak předskakovat v 90. letech U2 na jejich ZOO TV tour.

Ne nadarmo patří Paul Oakenfold mezi nejdražší DJ světa, krom výše zmíněných dělal remixy pro Justina Timberlaka, New Order nebo The Doors a milion dalších intepretů. Pokud vás baví trancová hudba a máte rádi letní koktejly, spojte to do v Benešově u Prahy. Třeba se dočkáte i "jižního slunce".

Paul Oakenfold: Sobota 4. 8., Sázava stage, 00:15- 02:00

 

Open Air Festival

Fatboy Slim: Právě tady, právě teď

Harcovník DJské scény už se toho za svými gramci něco nastál. Má na svědomí ty největší párty, stačí si vzpomenout na jeho majstrštyky The Rockafeller Skank či Right Here Right Now nebo se podívat na záznam z koncertu na Brighton Beach, kam zavítalo na 250 tisíc lidí.

Téměř padesátiletý Fatboy Slim alias Norman Cook k nám letos zavítá poprvé na velké festivalové pódium (v Česku vystoupil už před jedenácti lety), aby naplnil slova pořádného open airu a dokázal, že stále patří mezi světovou špičku taneční hudby.

Fatboy Slim: Pátek 10. 8.

Na co vyrazí na Open Air Festivalu Jakub Johánek z kapely 100 °C

Letos v létě jsem v Karlíně viděl odpolední koncert Please The Trees se sborem Elpida a přesto, že jsou v posledních měsících téměř na každém rohu, bych si jejich vystoupení na Open Air Festivalu nenechal ujít. S tou partou babiček to má strašnej drive. Z tuzemských kapel mě ještě zajímá současný zvuk Kill The Dandies!. Tahle parta vám totiž ukáže, jak má vypadat rock and roll a jako bonus jejich řádění nesmrdí pózou.
Otazníkem jsou pro mě zahraniční headlineři. Kloboukovou princeznu Amy Macdonald si asi nechám ujít, ale třeba Gorillaz v soundsystémové verzi mě táhnou. A i když do Panenského Týnce asi nepřijede sám
Mr. Albarn, bude to audiovizuální šupa.

 

Rizzle Kicks: Hudba, která tě nakopne

Že se umělci prosazují díky ukázkám na internetu, není nic neobvyklého. Rizzle Kicks jsou toho živým důkazem, díky čemuž nemusejí pracovat za pár liber u friťáku, ale mohou dělat, co je baví – hudbu.

Před čtyřmi lety Jordan "Rizzle" StevensHarley "Sylvester" Alexander-Sule společně vydali mixtape Minor Breaches Of Discipline, na kterém zarapovali do svých oblíbených písní od The White Stripes (I Said Who Says s podkladem Blue Orchid), Arctic Monkeys (Old Yellow Bricks v I´m 17) nebo i Christiny Aguilery v Ain´t No Other Kicks. V Británii je u mladých rapperů tento styl dost oblíbený, podobně začínal i Example.

Nyní mají už Kicks na svém kontě první album nazvané Stereo Typical, plné hravých beatů a samplů, vynikajícího společníka k zábavě a podtrhnutí letní atmosféry. A stejně hravé bude jejich vystoupení v Panenském Týnci.

Rizzle Kicks: 11. 8.

 

Bloody Beetroots DJ Set: Den, kdy se zrodil punk rock

Před necelým rokem se maskovaní Venomové předvedli pražskému publiku v celé své parádě v oživené formě pod názvem The Bloody Beetroots Death Crew 77 (což odkazuje na rok narození Sir Boba Corneliuse Rifa a zároveň na zrození punku).
Tehdy nebylo člověka, který by z Lucerna Music Baru odcházel zklamán. Tito hudební násilníci přiložili pod kotel, co šlo, a stejně tak hodlají rozpálit i Panenský Týnec, který tak možná definitivně přijde o svou nevinnost.

Není potřeba pochybovat o ničivé síle těchto italských hřebců ani za DJ pulty, od nichž budou vysílat své hutné elektronické rytmy. Někomu tak připomenou loňské vystoupení The Chemical Brothers, někomu zase budiž vzpomínkou na divoké večírky plné euro disca a rocku.

Bloody Beetroots DJ Set: 11. 8.