Film a móda: Který Bond je nejvíc šik?

hanka-fashionbook

Po recenzi nového Jamese Bonda a hitparádě nejlepších bondovských písniček jsme požádali spřátelený Fashionbook, aby se podíval na nejvíc šik trojici představitelů agenta 007. Autor bondovek Ian Flemming jejich prostřednictvím po druhé světové válce znovu představil slovo styl. Jak se měnil, to vám ukážeme právě na trojce nejzajímavějších Bondů.

Sean Connery – klasický drsňák ve vestě a haberovkách

Sir Thomas Sean Connery si zahrál Jamese Bonda celkem sedmkrát. Ne nadarmo ho na konci 80. let časopis People zvolil nejvíc sexy mužem, a ve svých 69ti letech se stal i nejvíc sexy mužem století!

Jeho James Bond je opálený drsňák s širokou ochlupenou hrudí. Nosí džínové kraťasy – u nás se jim podle jistého zpěváka ríká „haberovky“ – ale vůbec se mu při tom nechceme smát. Jeho dodnes neslavnější módní kreací je trojřadý bílošedý tkaný oblek se vzorem kostky z filmu Goldfinger. Vyšší kalhoty, vestička žoviálně rozepnutá na posledním knoflíku; i po mnoha letech zůstává ikonou pánské módy.

Pierce Brosnan – obchodník s kufříkem

Pierce Brosnan se jako tajemný, štíhlý černovlasý elegán líbí hlavně starším generacím. Jeho Bond měl styl bohatého obchodníka, ke kterému tak trochu patřil devadesátkový kufřík.

Vzpomeňme na dokonalý Brioni oblek z večeře v jeho posledním filmu o agentu 007 Dnes neumírej. Ačkoliv se evidentně jednalo o black-tie večírek, na který by si James Bond měl obléci smoking a třeba i smokingový pás, jako vždycky měl na sobě jednoduché jednořadové sako a k tomu černého saténového motýlka.

Brosnanův Bond zkrátka nehraje podle pravidel, ani oblečení proto zbytečně nepřizpůsobuje okolnostem. Dokážete si Pierce držícího martini představit ve vestičce? Asi ne. Už jen z praktického důvodu; svlékání by mu trvalo mnohem déle.

poll

Daniel Craig – nežný zabiják v italském obleku

První blonďatý Bond! Jaký skandál! A nakonec se ukázalo, že jiné je někdy lepší. Daniel Craig, na první pohled muž s výrazem ukrajinského zabijáka, se pyšní hrudí ještě širší než mladý Sean Connery a určitě by vyhrál soutěž o nejosvalenějšího agenta. Tvůrci tohle tušili, a tak i jeho nechali v Casino Royal vybíhat z mokrého z moře jen v titerných plavkách.

Podtrhnout všechny kvality Daniela Craiga a spojit retro vzpomínku na zlaté období bondovek ze šedesátých let s trendy 21. století se geniálně povedlo třeba návrháři Tomu Fordovi, který Craiga oblékal od Quantum of Solace (2008). Zvolil vysoce šik úzké italské střihy a speciálně pro Craiga uvolnil spodní část saka tak, aby bylo pohyblivé a nebránilo agentovi v jeho neuvěřitelných akcích.

A jak se vám líbí ve Skyfall (recenze)? Pro první scénu, kde nosí James Bond šedý oblek, jich kostymérka měla kvůli kaskadérským scénám připraveno celkem 60. Ano, šedesát Tom Ford obleků. James Bond prostě umí žít.

Témata: