Film Michael Jackson’s This Is It je záznam zkoušek nějakého koncertu. Čekali jste snad víc?

Jiri-Vanek

Dychtivě očekávaný film This Is It zachycující přípravy padesátky koncertů Michaela Jacksona v londýnské O2 Aréně vstoupil do kin. Neodkrývá nic, co by běžný divák o Jacksonovi nevěděl – velké dítě Michael J. byl fenomenálním tanečníkem a zpěvákem, který změnil tvář populární hudby. Film ale zůstává pouze běžným dokumentem o přípravách jedné obří koncertní série.

Pro Michaela Jacksona byl reálný svět s těmi všemi komplikovanými pravidly vždycky trochu složitým místem k žití. Hudba ale žádná pravidla nemá, takže když Jackson zpíval, mohl být opravdovým králem. V těch chvílích je film This Is It nejsilnější. Jeho základem jsou především záznamy celých písní ze zkoušek a ty dokazují, že padesátiletý Jackson sice nebyl v životní formě, ale rozhodně zůstal championem krytých dvorců i venkovních kurtů. Nejsilnějším okamžikem snímku je pak okamžik, kdy se Jackson po dozpívání jedné písně spokojeně usměje.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=cyrkcz7msfY

To, jak velkolepé by Jacksonovy koncerty naživo byly, si můžeme jen představovat. Ukázky z příprav projekcí k písním Thriller a Smooth Criminal i z projekcí samotných, choreografie i náznaky efektů dávají tušit, že svět přišel o něco opravdu spektakulárního, proti čemu by třeba běžná Madonnina show působila jako chudý příbuzný. Škoda jen, že Michael Jackson´s This Is Itscéna s bagrem na pódiu při Earth Song je ve filmu předvedena pouze ve formě vizualizace – ta představa je tak milounce pitomá, až je krásná.

O problémovém Michaelovi se ve filmu mlčí
Film se ani trochu nedotýká žádné kontroverze, jakkoliv jich kolem Jacksona bylo. Snad jediným mírným zaskřípáním je chvíle komplikovaného překladu  Jacksonovy hudební vize z jeho „I love you all“ jazyka do řeči srozumitelné běžnému smrtelníkovi, která je ukončená Michaelovým dětinským smíchem. Stále stejné fráze hudebních spolupracovníků o nekonečné laskavosti a genialitě tatíčka Jacksona působí pateticky a únavně.
Naprostým protipólem jsou ovšem úvodní záběry desítky tanečníků z Jacksonovy company vybraných z pěti tisícovek účastníků konkurzu, kterým se tak splnil celoživotní sen. Jejich upřímné dojetí ukazuje, že pro spoustu lidí je Michael nikoliv králem, ale bohem – a to jeho smrt sotva změní.  Bůh by si ale zasloužil lepší pomník. Snad na něj ještě dojde.

Poslechněte si Smooth Criminal

http://www.youtube.com/watch?v=iDUbAgfrvU0

This Is It (MichaelJackson’s This Is It)
USA, 2009, české titulky
Režie: Kenny Ortega
Hrají: Michael Jackson
Premiéra v  ČR: 28. října 2009