Filmoví Jokeři: Role, která zamávala s psychikou herců. A jednoho zabila!

Redakce

Zahrát šíleného Jokera není vůbec snadné. Tuto roli dostávají jen ti nejlepší herci. Bohužel je ztvárnění temné postavy nějakým způsobem i poznamenalo. Co všechno kvůli své roli museli herci snést?

Cesar Romero. Úplně prvního Jokera si zahrál CesarRomero ve filmu Batman (1966). Snímek natočil Leslie H. Martinson. Herec měl roli záporáka rád. Přes noc byl sám sebou. Ve dne se proměňoval na Jokera. Do své role se sice dokázal vcítit, ale během natáčení trpěl velkými změnami nálad. Neměl však problém předvést jakoukoli scénu. Svoji postavu zradil jednou věcí. Odmítal si oholit vousy. V maskérně mu je museli vždy skrý tmake-upem. Na tomto příkladu lze vidět, že pro svoji roli neobětoval vše. To je možná důvodem, proč si zvládl zachovat své duševní zdraví.

Jack Nicholson. Dalšího Jokera ztvárnil Jack Nicholson ve filmu Batman (1989). Snímek režíroval TimBurton. Legendární herec obětoval své roli hodně. Během natáčecích dní spal jen 3 – 4 hodiny denně. Z placu odcházel pozdě v noci a vracel se brzo ráno. Maskování Jacka zabralo každý den zhruba dvě hodiny. Roli Jokera si zamiloval pro jeho šílený a nechutný smysl pro humor. Do ztvárnění velkého záporáka přidal i kus své osobnosti. V době natáčení nežil svým vlastním životem, ale jeho. Jacka role doháněla na hranici svých možností, ale jakýmsi způsobem ho i naplňovala. Přijal ji za vlastní. Věřil, že patří jen jemu. Poté, co ho měl nahradit Heath Ledger, byl trochu zklamaný.

Heath Ledger. Heath Ledger předvedl zatím nejlepšího Jokera ze všech. Zahrál ho ve filmu Temný rytíř (2008). Snímek natočil Christopher Nolan. Na ztvárnění záporáka s prořízlou tváří tentokrát nemůžeme říct ani ťuk. Není divu. Své roli obětoval život. A to doslova. Jack Nicholson Ledgera varoval před možnými negativními dopady, které tato role s sebou přináší. Radu si k srdci nevzal a pustil se do své práce naplno. Během natáčení se na měsíc zavřel do hotelového pokoje. V jedné místnosti se snažil nastudovat vše o zákeřném hrdinovi. Pokud chce člověk zahrát šíleného maniaka velmi dobře, musí se jím také stát. Toho se Heath držel. Bohužel při natáčení Jokera spáchal sebevraždu. Kombinace drog s vypětím, které prožíval, by nejspíš položilo každého.

Jared Leto. Jared Leto si zahrál Jokera ve filmu Sebevražedný oddíl (2016). Snímek natočil režisér David Ayer. Do kin bude vypuštěn v srpnu letošního roku. Herecký výkon Jareda v roli šíleného padoucha je nám prozatím skryt. Známe pouze několik informací z natáčení, podle nichž teď můžeme říct, že svoji roli rozhodně nebral na lehkou váhu. Jako šílenec se choval nejen na place, ale i mimo něj. Své kolegy často obdarovával podivnými věcmi. Will Smith a Margot Robbie od něj dostali v průběhu tvoření snímku použité kondomy, anální kuličky a živého potkana. Nakonec všem hodil na společný stůl mrtvé prase. Herečtí kolegové se právem strachovali o jeho psychické zdraví. Po skončení natáčení se ale údajně vrátil zpět do normálu.

3 nejhorší přítelové ze seriálů: Taky jste nesnášeli Pana Božského?

3 páry, které se nesnášely během natáčení