Fotoreport: 5 nejlepších momentů na United Islands of Prague

adamvrana1980

Nejdřív to vypadalo, že dvanáctý ročník festivalu United Islands of Prague (18. - 20. 6. 2015) bude jen o sezení v trávě a poslouchání kapel, u kterých to s oslavnými řádky britští kritikové trochu přehnali. Až celkový dojem ukázal, že i letos organizátoři sestavili line-up, ve kterém se daly najít silné momenty. Jen to chtělo oddělovat zrna od plev, hype od talentu a přehnaná očekávání nahradit překvapením. Tady je pět událostí, které se nám na letošním festivalu nejvíc líbily. David Růžička fotil oba hlavní festivalové dny.

5. Klubová noc

(Čtvrteční) večer před zahájením hlavního programu patří k jedné z nejpříjemnějších tradic festivalu. Probíhá totiž stejně jako návštěva rodinného sklípku, kam přijdete na košt širokého arzenálu vín a už od začátku víte, že vás nic nebude stát. I letos pořadatelé United Islands namíchali pestrou dramaturgii jmen: nejvíc vyniknul crossoverý projekt Hard To Frame, který živými nástroji narušuje anorganickou povahu dubstepu, drum n´ bassu a breakbeatu. Česko-ukrajinské baladické duo Awali oproti tomu minimálně otřáslo dogmatem, že na povedeném klubovém koncertě se nutně musí stát anebo tančit.

4. Purist

Vedle V/R Nobody jsou slovenští Purist jednou z mála „lokálních“ kapel, které mají reálnou šanci uspět mimo svojí domovinu a za kterou bychom se nemuseli propadat hanbou. Produkčně bohaté písničky a zvuková preciznost si mezi highlighty v Kinského zahradě zaslouží být i navzdory šablonovitosti, s jakou frontman Juraj Peták komunikuje s publikem. Moment, kdy budeme moct hrdě říct, že se jedni z „našich“ uchytili v zahraničí, se snad konečně blíží.

3. Fred Madison

Možná to je tím, že některé kytarovky se na velké scény prostě nehodí. Londýnští 

, co se s nenásilným indie-rockem nesměle schovával na ještě drobnější scéně Radia Wave.

2. East India Youth

William Doyle alias East India Youth čaruje s potenciometry, takže problémy s technikou jsou u něj samozřejmě průšvih. Přesto si loňský aspirant na Mercury Prize udržel pevnou půdu pod nohama a vykřesal ze svých dvou povedených studiovek tolik, aby byl důvod se těšit na jeho podzimní návrat do Prahy. Příchod deště byl pak pro East India Youth štěstí v neštěstí. Atmosféře koncertu totiž mnohonásobně pomohl.

1. Birth Of Joy

Zrození nemusí nutně znamenat začátek. Pro United Islands představoval konec. Holanďani z Birth of Joy kašlali na noční klid a dění pod pódiem dirigovali ostrou psychelickou kytarou až do té doby, než sami uznali, že je načase skončit. Jestli někdo z line-upu United Islands ukázal, co znamená rock´n´rollová živelnost bez přihlouplých průpovídek a póz, byli to právě oni.