Fotoreport: Dokonalost má nové jméno. Selah Sue

kristinabila

Belgická bohyně Selah Sue hrála podruhé v Praze. Nebyli jste tam? Tak to si skoro můžete jít hodit mašli. Propásli jste totiž koncert roku. Selah má charizma, fantastický hlas a je vynikající formě.

Už předloni se Sanne Putseys alias Selah Sue podařilo pražský klub Roxy vyprodat (report). Ovšem na to, co předvedla včera večer, se bude vzpomínat dlouho.

Stejně jako minule začala jen pozvolna s kytarou a publiku naservírovala dvě nové písničky (o chystané desce jsme psali zde); jednou z nich byla Daddy, která je protipólem skladby z debutu, již složila pro matku. Stačilo jedinkrát otevřít pusu, stačil jediný úsměv a poznámka, že si moc dobře pamatuje pražskou „crazy energy“, a přítomní v natřískaném sále blahem vrtěli ocásky. 

Selah Sue v Roxy

Uvolněný drdol, rozevlátá košile a decentní černé šaty – Selah Sue vsadila jako vždycky na přirozenost. A to nejen ve vzhledu, ale i v projevu. Pokud jí zrovna kolem krku nevisela kytara, tančila po pódiu, vlnila se do rytmu a bylo vidět, že nic jiného než muzika pro ni v ten moment neexistuje. Celý svět se najednou soustředil jen na malinkatý bod ve vesmíru, jímž byl zrovna klub Roxy. Ve stínu reflektorů Selah působila nesmírně žensky. A nadálku tak vzkázala všem Katy Perry a Nicki Minaj, že pro to, abyste byli přitažliví, nepotřebuje lid znát váš zadek.

Poslechněte si Selah Sue v Youradiu

Ze zpěvaččiného repertoáru nejvíc ční soul a reggae (inspirace v Lauryn Hill prostě nezapře), bylo by ale pošetilé myslet si, že tím Selah skončila. Ve skvělém nazvučení si mohla dovolit míchat styly, jak se jí jen zlíbilo. Při posledním přídavku dokonce laškovala s electrem! Sexy nedomykavost hlasivek ji navíc ani jednou nezradila. Poslouchat Selah, když se sama doprovází na akustickou kytaru nebo když improvizuje, to je zkrátka za odměnu. Zdi praskají, charisma prýští po hektolitrech a přitom jde pořád a jedině o muziku. 

Tahle Belgičanka se musela narodit v jiné dimenzi. Zariskovala a oddané fandy vyzkoušela v nových skladbách, kterých bylo skoro stejně jako starých. Publikum ji ani jednou nenechalo ve štychu a vyzpívávalo jakýkoliv popěvek, i když ho slyšelo poprvé. „I won´t go for more!“ vřískalo unisono. „Děkuju,“ poděkovala Selah skromně a ještě od nikoho to neznělo tak upřímně.   

Koncert neměl slabé místo. Podařilo se dokonce vybrat i výborné české předskokany

. Frontmanka byla z podobného těsta jako Selah a ne nadarmo si lidé kolem šeptali: „To už je ona, ne?“

Sanne Putseys je zkrátka ve vynikající formě a dají se od ní čekat velké věci. Hudba má díky ní pořád smysl. 

Selah Sue
Support: The High Corporation
Praha, Roxy, 7. 12. 2014

 

 

Témata:,