Fotoreport: Is Tropical rozjeli mejdan, po kterém praskala podlaha

adamvrana1980

Hutný zvuk naživo rychle láme bariéry, na které člověk naráží při poslechu vcelku nevýrazných studiových desek I´m Leaving a Native To. A tak se není co divit, že pražský klub Rock Café se během sedmdesátiminutovky s Is Tropical proměnil v povedenou party, ze které bylo zatěžko odejít.

Basa, bicí a klávesy. Žádné další trumfy, vyjma krvežíznivého výrazu v obličeji klávesistky Gabi Woo, předskakující Many Things k upoutání pozornosti nepotřebovali. Ostrovní trio vítalo návštěvníky koláčem jen z několika málo ingrediencí – vévodily jim především taneční indie rock a špetka synth popu.

Jakmile se do něj zakousnete, jeho chutě vás dokážou zanést o několik let zpátky k prvním pekařským pokusům White Lies. Vzpomínky jsou to tak dobré, že z téhle dobroty nechcete nechat ani kůrku. Many Things zatím mají (svému názvu navzdory) jen úzký arzenál výrobků. Jsou ale maximálně osobití a určitě stojí minimálně za ochutnávku.

Is Tropical/Foto Jan Berghauer

Kirstie FleckIs Tropical nepůsobí zranitelně jen díky skoro až rachitické postavě. Labutí křehkost jí propůjčují hladké rysy, vlnivé taneční pohyby a hlas, jehož smetanová jemnost nejvíc vyniká v písničce Dancing Anymore. Její role zpěvačky je přitom spíš symbolická: zlato v hrdle nosí spíš kytarista a klávesista Simon Milner. Tomu Kristie Fleck často různě sekunduje: třeba dvojhlasem ve skladbě Video anebo zběsilým máváním hřívou havraních vlasů, s nimiž víc než kohokoliv jiného připomíná Samaru z filmu Kruh.

Milnerova kytara prořezává tiché pasáže písniček s intenzitou motorové pily se v duetu s beaty stará o vizuálně i zvukově atraktivní děj. Tatam je plytkost studiových nahrávek. Tvrdost a drzost Is Tropical naživo vykupuje gradující atmosféra, které se fanoušci nemůžou (a nechtějí) nabažit. Zejména pokud je řeč o hitovce The Greeks, na YouTube s pozoruhodným cejchem téměř 4,5 milionu zhlédnutí a naživo protančená tak, divže na podlaze sálu nezůstaly praskliny.

Závěrečná Seasick Mutiny nevrací jen do dob, kdy byli Is Tropical trojicí inkognito týpků s šátky přes obličej, kteří si libovali výhradně v elektronice. Poslední song zároveň nabízí flashback do doby, kdy frčely osmibity v podání androidů s červenými košilemi a černými kravatami (řeč je samozřejmě o Kraftwerk). Jen s tím rozdílem, že u tohohle se nebavili jen počítačoví nadšenci, dnes přezdívaní geekové, ale skutečně všichni kdo se v poloprázdném Rock Café bavit chtěli.

Is Tropical
Support: Many Things
Praha, Rock Café, 31. 3. 2015

 

 

Témata:, ,