Fotoreport: Nadšení, dojetí, krása. Luno nikdy neznělo líp než teď

adamvrana1980

Srovnat akustický koncert Luno s klasickým setem je totéž jako vybavit si obraz zpěvačky Emy Brabcové z října 2014 - těsně před narozením druhého potomka - a postavit vedle něj její současnou podobu. Na pohled drobné odlišnosti úplně mění podstatu. Člověka i hudby, kterou Luno zahrálo v pátek v Paláci Akropolis na křtu akustické desky Close to Silence.

Začněme u zpěvačka skupiny Luno Emy Brabcové. Narození miminka jí přidalo na ženskosti a přitažlivosti a něžného ducha stále stvrzuje křehkým projevem, který tlačí emoce do kouta se stejnou jistotou jako skupina koček nebohou myšku, s níž si chce nejdřív pohrát a pak ji bez lítosti slupnout. Neexistuje možnost úniku. Buďto do sebe necháte „zatnout drápy“ a ponesete se na vlně rozjitřených emocí, anebo zavřete oči a poddáte se spánku, abyste jim unikli. Ani svět snů ale nenabízí útočiště. Otestováno, věřte tomu.

Rozhovor s Emou Brabcovou: Být šťastný znamená smířit se s vlastní nedokonalostí

Pak je tu muzika. Jakkoliv se dřív diskutovalo o hudebních schopnostech Luna, dnes jsou všechny pochyby zapomenuty; roli tu zcela jistě hraje roli skutečnost, že v akustické podobě kapele věříte prostě úplně všechno. Tradičními metodami ale tuhle záhadu nerozklíčujete. Dá se argumentovat třeba jedinečnými aranžemi, které nejvíc ze všeho vypichují atmosféru písniček. Jenže ten pocit se dá jen těžko popsat slovy. Je třeba ho vnímat.

Zpěvačka Luna Ema Brabcová/Foto Jan Berghauer

S deskou Close To Silence, na niž Luno nahrálo akustické verze svých hitů, se tichu přiblížit nedá. Při poslechu to v člověku řve smíšenými pocity nadšení a dojetí. Doma před ulehnutím do peřin je v sobě dusíte, to abyste nevzbudili další členy domácnosti, na koncertě je však chcete dát (a dáte) najevo. Luno má na vděk sakra nárok. A Akropole mu ho v pátek na koncertním křtu dala.

S intenzivně gradujícím playlistem a parádně vystřiženým coverem

), postavte vedle něj šik a libozvučné duo dvojčat Katzerových a je tady stoprocentní Luno, o kterém se vám nikdy dřív ani nesnilo.

Luno
Křest akustické desky Close To Silence
Praha, Palác Akropolis, 27. března 2015

Témata: