Fotoreport: Skvělí Republic of Two pokřtili Silent Disco

Hana-Slivova

Je radost sledovat dvojici Burian - Růžička alias Republic of Two a vnímat energii "nejlepších kamarádů", která mezi nimi funguje. Včera se tuhle energii podařilo předat i díky výborně postavenému a vygradovanému setu plus skvělé kapele fanouškům v pražském Divadle Archa, kde se křtilo nové CD Silent Disco.

Stejně jako se s každým dalším vystoupením lepší předskakující Adrian T. Bell (akustické verze písniček z desky Different World jsou snad ještě ryzejší než ty elektrické), s každou novou deskou jsou lepší i koncerty Republic of Two.

Naživo se totiž dvojici blízkých kamarádů Mikoláš RůžičkaJiří Burian daří ještě lépe přenést zvláštní energii, která mezi nimi viditelně i slyšitelně existuje; z takového propojení šla husí kůže hlavně v první části koncertu, kdy muzikanti seděli jen s kytarami na vyvýšených kostkách a dělila je od sebe celá šířka pódia Archy. Škoda, že po čtyřech akustických písničkách v čele se staršími There Goes My Broken Ego a Springtime Sentiment přišla přestávka, intenzivnější intro si fanoušci nemohli přát.

Sólovka Adriana T. Bella: Hezké vzpomínky na časy rozbitých oken
Silent Disco: Republic of Two nahráli příběhy tichého činžáku

V druhé části pak skupina – na housle Anežka Bzirská, na bicí nová posila Lenka Dundrová a na basu Štěpán Růžička – přehrála písničky z novinky Silent Disco. Bílé košile a vestičky nahradilo sako a džíny, akustické kytary elektriky a piano a sezení na židlích poskakování. A koncert skvěle gradoval; přes dvě nejpovedenější nové skladby Promise a Fire In Me, starší All I Can Hear Is Gunshots až k hitu Shadows Burianových Southpaw s hostující Terezií Kovalovou na cello a Janem Janečkou na bicí. Kdyby se v Arše nesedělo spořádaně na židličkách, sál by v tu dobu pěkně nahlas tancoval.

Poslechněte si Republic of Two v Youradiu

Taky díky výbornému zvuku, který v Arše zachytil i ty nejjemnější tóny houslí, dostaly písničky ze Silent Disco v živé verzi další rozměr; naříkání, na některých místech alba k nesnesení, se v nabité atmosféře večera skoro ztratilo (ačkoliv písničce What If pravděpodobně nepomůže nic). Zbylo jen nasazení, energie a skvěle fungující kapela.

Kdo chtěl, ten se mohl vpít do příběhu výrazných "zeměpisných" projekcí (i když africký klip k písničce Cold Hands, Warm Heart působí tak trochu jako emo vydírání), kdo si raději představoval svoje obrazy, ten mohl zavřít oči a probudit se až v půl jedenácté, kdy kapela stejně jako sopka na jednom z diáků žhnula v písničce Golden Mine. Symbolicky prý nejstarší, již spolu kámoši z Republic of Two napsali.

Republic of Two – křest CD Silent Disco
Praha, Divadlo Archa, 25. 4. 2014
Host: Adrian T. Bell

Témata:,