Free WiFi? Dejte si pozor na kyberútoky!

Redakce

Dnes je neustálý přístup k internetu pro některé skoro stejně důležitý jako nákup potravin. Někdy možná dokonce víc. Lidé využívají WiFi doma, v práci a často hledají připojení i při nákupech nebo sportovních aktivitách. Internet jim umožňuje být v neustálém kontaktu s přáteli a mít jednoduchý přístup k informacím. Všechno dobré má však taky své temné stránky a lidé se kvůli využívání WiFi mohou dostat do velkých problémů. Zvlášť pokud používají nezabezpečené bezdrátové připojení.

„Lidé zabezpečení podceňují i v době, kdy jsou kyberútoky na denním pořádku. Pro hackera je však poměrně jednoduché získat cizí osobní údaje přes volně dostupnou WiFi síť, které pak použije pro převod peněz z účtu nebo k získání důležitých dat,“ vysvětlil možné hrozby Miroslav Wolf, expert společnosti Gordic, která se zabývá kybernetickou bezpečností.

Uživatel připojený k nezabezpečené WiFi by měl být při jejím používání obezřetný a nezadávat nikam své osobní údaje. „U nedůvěryhodných provozovatelů doporučuji využívat připojení pouze ke čtení. Rozhodně bych se vyhýbal přihlašování například do internetového bankovnictví nebo i do pracovního emailu. Můžete totiž lehce ohrozit i data svého zaměstnavatele!“ upozorňuje Wolf.

Možnost bezplatného připojení je sice velice lákavá, uživatelé by si však měli dávat pozor, kam se připojují. Stejně atraktivní je totiž free WiFi také pro hackery. Právě veřejné sítě jsou nejčastějšími cíli jejich útoků.

A pokud se do vašeho počítače nebo tabletu některý z hackerů dostane, doufejte, že vám nezpůsobí žádné větší problémy. I počítačový vir je proti nim mírumilovný.

FoldiMate – robot, který za vás složí prádlo

Fenomén dnešní doby – Pokémon Go: Co jste o něm nevěděli