Freedom – ozývá se z Akonova dobrovolného hudebního vězení


Jeho hity se hrají v rádiích i několikrát denně. Za svou pětiletou kariéru stihnul Akon spolupracovat už s mnoha umělci - od Whitney Houston až po Wyclefa Jeana. Jaká je jeho nová deska Freedom a jak je to vlastně s jeho kriminální minulosti?

Syn bubeníka Mor Thiama a tanečnice Kine Thiam se narodil v Senegalu. V dětství se údajně učil hrát na několik nástrojů. Spekuluje se o jeho pravém jménu (wikipedie uvádí Alioune Badara Akon Thiam), i o věku. Minulý rok se objevily pochybnosti dokonce i o jeho minulosti. Internetový server The Smoking Gun po pátrání zjistil, že Akon za sebou ve skutečnosti nemá tak drsné zážitky, jak prezentovala média. Měl být údajně šéfem gangu a strávit čtyři roky ve vězení. Tato „skutečnost“ se ovšem ukázala jako vybájená historka. Byl prý pouze podezřelý z krádeže auta a strávil ve vězení tři měsíce. Samotný zpěvák pravdivost nových skutečností nepopřel. O kauze informovala i hudební televize MTV. O tom, zda byla Akonova minulost pouze dobrá marketingová strategii, nemáme důkaz. Jisté je, že je to zpěvák dobrý a nyní už také velmi populární. Jeho minulé, v pořadí druhé album Konvicted získalo nominaci na cenu Grammy.

Svoboda… hudební?
V prosinci minulého roku vyšlo Akonovi třetí album s názvem Freedom. Už v létě se ale na internet dostala písnička Hold My Hand, duet s Michaelem Jacksonem. Na nové desce nakonec není, prozatím má Akon oficiálně na kontě jen remix písně Michalela Jacksona Wanna Be Starting Something. Je to důkaz, že není žádným výmyslem MTV, ale dobrým zpěvákem. Takových ale není málo, záleží tedy na produkci.

Poslechněte si Akon ve Wanna Be Starting Something

Kromě Akona se na albu Freedom  jako producent podílel Devyne Stephens, bývalý rapper a choreograf, který Akona objevil a nabídl mu smlouvu ve svém vydavatelství UpFront. Jak už bývá zvykem u současných R`n`B a hiphopových hvězd, na desce je hned několik hostů. První singl Right Now (Na Na Na) je ovšem bez nich a díky použitým zvukům připomíná 80. léta a trochu i zpěváka Seala. Už druhý singl I`m so paid Akon vycpal hostujícími hvězdami Lil Waynem a Young Jeezym. Třetí singl Troublemaker je typická klubová hitovka s jemnými ženskými vokály dívčího dua Sweet Rush, původem ze Somálska.

Poslechněte si starší Akonovu písničku Lonely

http://www.youtube.com/watch?v=fECZEsOqwGE

Akonovo elektronicky taneční, vyzpívané R`n`B má určitě potenciál oslovit posluchačky a návštěvníky klubů. Texty už nejsou o minulosti ve vězení, ale i o lásce, jako třeba píseň Beautiful s hostujícími Colby O`Donis a Kardinal Offishal nebo Be With You. Bohužel je to stále ta samá písnička, žádné nové sdělení. Zajímavé ale je, že album nenese varovnou nálepku „Parental Advisory Explicit Lyrics“, upozorňující na nevhodné texty. V písní Holla Holla zpívá s Akonem T-Pain a přílišné užívání vokodéru, efektu typického pro tohoto zpěváka, tu vyznívá už dost komicky. Dalším z hostů je také Wyclef Jean, zakladatel skupiny Fugees, ale píseň Sunny Day kromě jeho hlasu bohužel, nepřináší nic navíc. Naštěstí to nejsou pouze moderní zvuky a jméno interpreta, co dělá toto album. Je v tom i muzikálnost. I když je občas přehlušená současnou „povinnou tupostí“.

Kromě vlastní tvorby založil Akon také dvě vydavatelství: Akon Muzik, kam se zapsali například T-Pain nebo Lady GaGa, a Kon Live Distribution – obě patří pod Universal. Akon má také vlastní značku oblečení Konvict Clothing.

Akon: Freedom
Vyšlo 2. prosince 2008
Vydalo Konvict Muzik (Universal)
Stopáž 48:50

Témata:, ,