G-funkový král Snoop Dogg se rozpustil v beatech Pharrella Williamse

lenkakomrskova

Když Snoop Dogg opustil alterega Snoopa Liona a Snoopzillu, hiphopoví fanoušci se začali těšit na jeho návrat k g-funkové klasice. Informace, že celé album bude produkovat Pharrell Williams, s nímž vznikly rapperovy největší hity, pak měla být zárukou toho, že Bush se stane nahrávkou roku. Jenomže nestane.

Nové album Snoop Dogga Bush se nenese na vlně g-funku, ale oldschoolovějšího funku a disca. Je fakt, že Snoop zpáteční cestu k debutu Doggystyle nesliboval. Jenomže nesliboval ani jednolitou feel-good nahrávku se spoustou průměrného syntetického zpěvu. Deska by skvěle zapadla do šumu hovoru na menší párty, kdy se vinyly na gramofonu mění, až když zcela ztichne.

Album dobře vystihuje už první skladba California Roll s hvězdným hostem Stevie Wonderem. Je to zbytečně pomalý retrofuturistický song, stejně jako zbytek materiálu, který musíte poslouchat velmi pozorně, abyste poznali rozdíl mezi trackem R U A Freak a následujícím Awake. Monotónnost desky rozbíjí jenom občasný rap, který ale bohužel není vždycky Snoopův.

Rozhodnutí držet se upravených, a přesto nevýrazných vokálů zůstává záhadou, větším otazníkem je však produkční stránka věci. Pharrell Williams i jako součást dua The Neptunes dělal pro ostatní rapery vždycky trochu jiné beaty než sám pro sebe. Při poslechu Bush ale chvílemi není jasné, jestli hraje Snoop Dogg anebo nová sólovka Pharrella. Ten zvuk je pro Williamse tak typický, že zkrátka něco nesedí, když zní na kompletní desce někoho jiného.

Kdo čekal, že Snoopovo nové album se ponese na vlně hitů jako Nuthin´But A “G“ Thang nebo roku 2015 přizpůsobené verzi hymny Drop It Like It´s Hot, ten bude zklamaný. Na druhou stranu nemůžeme Snoopa Dogga vinit za rozhodnutí dát přednost svému vkusu před představami fanoušků. Spíš než dlouhodobé fanoušky bude jeho novinka bavit ty, kteří zaregistrovali Pharrella, až když v supermarketu uslyšeli posté song Happy.

Fňukat nad starými dobrými časy ale nemá cenu, progres nezastavíme. Není ale tak úplně jasné, jestli k němu došlo i na albu Snoop Dogga. Hiphopovou atmosférou, k níž dopomohli hostující rapeři Rick Ross a Kendrick Lamar, nadchne až poslední track s důrazným názvem I´m Ya Dogg. Otázka na závěr tak zní: Are you?

Snoop Dogg – Bush
Vydavatelství: Columbia
Celkový čas: 41:13
Seznam skladeb: California Roll (feat. Stevie Wonder), This City, RUA Freak, Awake, So Many Pros, Peaches N Cream (feat. Charlie Wilson), Edibles (feat. T. I.), I Knew That, Run Away (feat. Gwen Stefani), I´m Ya Dogg (feat. Kendrick Lamar & Rick Ross)

Témata:, ,