Galerie: 10 nejskandálnějších šatů uplynulého století

Redakce

Odhalené klíny, průsvitné látky, výstřihy až na pupík - udělat pořádný módní skandál je dneska čím dál tím těžší. Podívejte se, co stačilo před sto lety, a jaké šaty zanechaly nesmazatelnou stopu v mužských snech a nejen tam.

  • 1917: herečka Theda Bara a kostým Kleopatry. Velkolepé a výpravné americké drama Kleopatra zaměstnalo na 2000 lidí a sklidilo obrovský úspěch. Na kolik se na něm podílely na tehdejší dobu skandálně odhalené kostýmy hlavní star Thedy Bary, se můžeme jen dohadovat. Kostýmy byly označené za “nepřijatelné” a “příliš odhalující.” Představte si, že v jedné scéně herečka dokonce ukázala pupík! Rajda jedna…
  • 1932: herečka Jean Harlow a její šaty bez podprsenky. Jean Harlow byla nepřekonatelným sexsymbolem 30. let a v jejich druhé polovině se stala opravdovou hvězdou. Byla první a ukázkovou blonďatou sexbombou. Herecký talent sice neměla téměř žádný, ale podobně na tom byla i se studem. Byla proslulá tím, že nenosila žádné spodní prádlo. Dnes by tím těžko vynikla, ale ve 30. letech to byla pořádná odvaha. Jako další ikony, i ona zemřela mladá, v 26 letech na selhání ledvin.
  • 1962: Marilyn Monroe a její šaty z  “Happy Birthday, Mr. President”. Tyhle šaty znáte. Zná je každý. Černobílé záběry, na kterých Marilyn zpívá erotikou ztěžklým hlasem k narozeninám prezidentu Kennedymu, se staly legendou. A stejně tak i okouzlující transparentní tělové večerní šaty z dílny Jeana Louise pošité 2500 drahokamy, které víc odhalovaly, než zakrývaly. Byly tak těsné, že měla problém je obléct, a spodní prádlo nechala Marilyn doma. Šaty se později vydražily za 1,2 milionů dolarů.
  • 1964: Herečka Carroll Baker a šaty, kvůli kterým se serval dav. Šedesátky, to jsou ta léta, kdy vaši rodiče nebo prarodiče v květovaných šatech kouřili trávu a holdovali bezuzdnému sexu. A Carroll na premiéře úspěšného filmu vynesla šaty z dílny Pierra Balmaina, které redefinovaly slovo “průsvitné.” Když je odhalila před kinem, kde se premiéra konala, dav se serval o lepší místa, ze kterých bylo na odhalené vnady sexbomby líp vidět. “Zkoušela jsem jen hrát, ale sex vyprodává kinosály,” nechala se slyšet herečka. Nebyla jen sexy, byla i chytrá!
  • 1974: Cher skoro nahá. Léta letí a hranice je třeba posunovat. Šaty, které si vzala Cher na ples v Metropolitním muzeu v New Yorku, už tak její tělo skrývaly jen za uzounké pásky stříbrnozlatých aplikací. Cher šokovala odvážnými modely z dílny Boba Mackieho, ale byly to právě tyhle, po kterých zatoužila v sedmdesátkách každá druhá žena. V roce 2012 na stejné společenské události Kim Kardashian vzdala hold tomuto modelu, když si oblékla šaty podobného typu.
  • 1984: Madonna nevinná jako panna. Jasně. Začínající zpěvačka s provokativním pseudonymem dostala první velkou příležitost: zazpívat si na předávání cen MTV Awards. Umíme si představit, že si svůj kostým pečlivě vybírala. Vyšvihla se do korzetového průsvitného topu, plesových rukaviček a pásku s nápisem Boy Toy – hračka pro kluky. Svíjela se na jevišti a publikum šílelo. Kdosi tehdy napsal, že její kariéra skončila dřív, než začala. No, řekněme, že se trochu spletl.
  • 1992: Sharon Stone a její bílé minišaty a hlavně to pod nimi. Tyhle šaty znáte taky. V devadesátkách je oblékla Sharon Stone v nejvíc přetáčené a zastavované scéně všech dob. Slavný moment, kdy žena podezřelá z vraždy přehodí nohu přes nohu a ukáže tak vyšetřovatelům svůj dokonale depilovaný klín, se zapsala do paměti milionů mužů. A my holky si pamatujeme i ty bílé minišaty.
  • 1994: Lady Di a pomsta zhrzené manželky. Když je zkoušela, zdály se jí příliš provokativní, a tak je odložila. V den, kdy její manžel, princ Charles, oficiálně prohlásil v televizi, že je jí nevěrný, ale potřebovala právě takové. Každá žena si asi umí představit, že v tu chvíli si potřebovala dodat ženské sebevědomí a ukázat “tomu bastardovi, o co přišel”. I princezny jsou jen lidi.
  • 2000: Jennifer Lopez a šaty, co přepsaly dějiny internetu. Na přelomu tisíciletí předávala J.Lo ocenění na cenách Grammy. Když se objevila v zelených šatech s výstřihem až k pupíku, z publika se ozval obdivný vzdech. “To je po pěti letech poprvé, co jsem si jistý, že se nikdo nedívá na mě,” vtipkoval na pódiu její kolega David Duchovny. Tyhle šaty posunuly vývoj Googlu. Počet dotazů na obrázek róby strhal všechny rekordy a dal vzniknout vyhledávání Google obrázků.
  • 2015: Miley Cyrus a lustr v rozkroku. Známá provokatérka toho ukázala už mnohem víc, vždyť ve svém populárním klipu k písni Wrecking Ball dokonce úplně nahá poletuje na bourací kouli. Ale tyhle šaty, které oblékla na MTV Video Music Awards, přesto vybočily. NY Daily Times napsal, že Miley přišla oblečená do jakéhosi rozkrokového lustru, který visel na kšandách s přezkami. No, je to celkem výstižný popis, co myslíte?

Vánoční make up? Zkuste kočičí oči dle vzoru vánočních lízátek

Jak najít ty správné džíny, které se hodí k vaší postavě?