Galerie Jaroslava Fragnera představí sauny jako pozoruhodnou součást moderní architektury i společenský fenomén

Redakce

Sauna / Architektura požitku. To je název výstavy, která bude od 18. ledna do 10. března v pražské Galerii Jaroslava Fragnera mapovat saunu jako sociologický fenomén, místo požitku i specifický a zajímavý segment architektonické tvorby.

Výstava nabídne rozdílnou typologii saun z různých koutů světa i různých období, návštěvníci se dozví, kam až sahá tradice saunování v České republice, a ve výběru nejlepších současných realizací naleznou i české příklady. Expozice prezentuje výběr z té nejzajímavější současné české a světové produkce, příklady různých forem a postupů.

Výstava představí saunu dřevěnou, prosklenou, betonovou, mobilní, saunu na kolečkách, na vodě i pod zemí, díla méně známých i slavných architektů, například skandinávského architekta Samiho Rintaly nebo berlínského ateliéru Raumlabor. Návštěvníkům, kteří si budou chtít užít výstavu i se saunováním na vlastní kůži, budou k dispozici dvě sauny. 

Návštěvníci výstavy mohou fluidum sauny vyzkoušet na vlastní kůži přímo před Galerií Jaroslava Fragnera, kde bude stát sauna od známého studia H3T Architekti, které má za sebou téměř dvě desítky realizovaných saun (např. vltavské Lázně na lodi, létající sauna nebo cyklosauna). „Saunování má silnou tradici i v České republice. Lázeňství na našem území bychom mohli datovat již od středověku, vždy bylo spojováno s kvalitní architekturou a mnoho předních tvůrců se podílelo na vzniku zajímavých realizací pro sportovní, zdravotní, očistné i relaxační aktivity,“ říká ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta k postavení sauny v českém i mezinárodním kontextu a dodává:

„Díky této tradici a mnohým experimentálním projektům inspirovaným zahraničními realizacemi můžeme v Česku navštívit velké množství zajímavých a především nízkorozpočtových staveb. A možná dokonce můžeme hovořit o české alternativní cestě díky studiu H3T, které si vydobylo pevnou pozici po celé Evropě.“

Na koncepci výstavy se podíleli ateliér H3T v čele s Vítem Šimkem, přední český propagátor saunování Jiří Kouba i významná česká společnost Dyntar, zabývající se výrobou originálních a vysoce kvalitních saun. Záměrem projektu je představit fenomén sauny ze dvou pohledů: jako relaxační proces i jako možnost kvalitní a experimentální architektury.

Recenze: Divadelní Amadeus vás nenechá chladnými

7 divadelních premiér v roce 2017, které si nenechte ujít