Gangster Ka je fikce, tvrdí o filmu jeho tvůrci

Redakce

Film Gangster Ka, který zavede diváky do prostředí organizovaného zločinu v Česku i v exotické cizině, tvůrci označují za fikci. Podle autora předlohy Jaroslava Kmenty v něm nejsou konkrétní osoby a nepadne v něm jméno Radovana Krejčíře, nicméně scénář prý z 80 procent vychází ze skutečných událostí.

První část kriminálního thrilleru bude uvedena do tuzemských kin 10. září, druhou 26. listopadu. Uvedli to tvůrci na setkání s novináři.

„Druhý díl se bude věnovat působení našeho hlavního hrdiny na ostrově Seychely a v Jihoafrické republice. Tam bude příběh končit a musím říct, že jsme se ve scénáři s tím koncem celkem trefili,“ řekl Kmenta.

Krejčíř byl v JAR minulý týden uznán vinným v případu pokusu o vraždu a únosu. O výši trestu se má rozhodovat 11. září, den po premiéře filmu Gangster Ka.

Dramatický snímek je dílem režiséra a scenáristy Jana Pachla. V hlavní roli gangstera zvaného Káčko se představí Hynek Čermák, který s Pachlem spolupracoval již na seriálu Cirkus Bukowsky. V dalších rolí se objeví například Predrag Bjelac, Alexej Pyško, Jaromír Hanzlík, Miroslav Etzler, Vlastina Svátková a Jan Révai.

Představitel hlavní role Hynek Čermák označil svoji filmovou figuru za ‚zčásti zbabělce, zčásti psychopata‘. „Diváci si aspoň uvědomí, kolik je kolem nás psychopatů, kteří mají vliv na vysokou politiku,“ dodal. Režiséra Pachla prý bude zajímat, jak bude film vnímat české podsvětí.

Scénář vznikal podle knih Kmenty za pomoci poradců z řad policie. „Pochopil jsem si, jak blízko smrti jsem byl,“ podotkl jeden z poradců a bývalý policista Karel Tichý.

Gangster Ka je druhým filmem z prostředí tuzemských ‚kmotrů‘ podle knižní předlohy investigativního novináře Kmenty. Jeho knihou Kmotr Mrázek byl volně inspirován snímek Příběh Kmotra režiséra Petra Nikolaeva.

Témata: