Garbage v roce 2012: Energie, melodie a ostré kytary

Jiri-Vanek

Sedm let po poslední desce vydává jedna z ikon devadesátých let, skupina Garbage, novou nahrávku nazvanou Not Your Kind Of People. Jedenáctka písniček sice nepřináší žádné zásadní překvapení, potvrzuje ovšem, že Garbage pořád dokáží napsat hity.

Garbage patří ke kapelám, které svým zvukem do jisté míry definovaly devadesátá léta. Mix ostrých kytar, přidrzlého hlásku Shirley Manson a vlezle popových melodií na prvních dvou deskách skupiny jednoznačně patřil k tomu lepšímu z poslední dekády minulého století.

Dvě alba vydaná po roce 2000 už ale nebyla takový šlágr, takže po poslední desce Bleed Like Me z roku 2005 Garbage ohlásili rozchod. V roce 2012 se vracejí s novou nahrávkou Not Your Kind Of People.

Poslechněte si nové Garbage v YouRadiu

Úvodní píseň desky Automatic Systematic Habit je sice hitovka jako blázen, ale pravověrné příznivce Garbage možná trochu vyděsí. Taneční beat s bublavou basou posouvá Garbage do elektropopového hájemství a kapela se v něm pro někoho možná trochu překvapivě cítí jako ryba ve vodě. To je ale v podstatě konec novinek; ve většině ostatních písniček se Garbage drží osvědčeného mustru, díky kterému v devadesátých letech prodávali milióny alb.

Shirley Manson zastavuje koncert, aby vykázala fanouška, který udeřil ženu z ochranky

http://www.youtube.com/watch?v=BIsVnama5Ac

To není výtka; švec se má držet svého kopyta a Garbage už nejsou ve věku, kdy by od nich člověk čekal nějaké experimentování (diblík Shirley loni oslavil pětačtyřicítku!). Tím spíš, že Garbage pořád dokážou napsat energickou písničku, která je dostatečně melodická, aby vlezla do hlavy po prvním poslechu, a přitom dostatečně syrová, aby nezačal nudit po tom druhém. Platí to jak pro úvodní singl Battle In Me, tak pro hodně naostřenou Man On Wire nebo Blood For Poppies.

Garbage ale umí i balady – ať už jde o Control se zefektovaným hlasem Shirley Manson nebo titulní Not Your Kind of People, která je díky své temné lynchovské atmosféře asi nejlepší písní celé desky.

GarbageGarbage na nové nahrávce nepřinášejí v podstatě nic, co bychom od nich už dávno neznali. Dělají to ovšem s takovou grácií, že jim nelze – alespoň na chvíli – nepodlehnout.

Garbage – Not Your Kind Of People
Vydavatelství: Stunvolume
Celkový čas: 42:50
Seznam skladeb: Automatic Systematic Habit, Big Bright World, Blood For Poppies, Control, Not Your Kind Of People, Felt, I Hate Love, Sugar, Battle Me In, Man On a Wire, Beloved Freak

Témata: