Gerard Way udělal sólovku pro ty, které My Chemical Romance nezaujali

kristinabila

My Chemical Romance vstávají jednou nohou z hrobu. Jejich nejdůležitější článek, zpěvák Gerard Way, totiž vydal první sólové album. Důvod k oslavě? Zarytí přívrženci jeho někdejší domovské kapely jich moc mít nebudou. Hesitant Alien si jede po vlastní ose a odkazy na líbivou tvorbu MCR do něj příliš nepronikají.

Americká emo pětice My Chemical Romance zamávala fanouškům naposledy v dubnu loňského roku. S poslední best of kompilací přitom přišla až o rok později, kdy už jejím příznivcům stačily uschnout slzy. O další dva měsíce později frontman Gerard Way ohlásil nástup na sólovou dráhu – ostatně bylo jen otázkou času, odkud se jeho hlas opět ozve. S Hesitant Alien chtěl nejspíš udělat radost hlavně sám sobě.

Poslechněte si desku Gerarda Waye v Youradiu
8 hitů, které navždy připomenou My Chemical Romance

Na desce si totiž dělá, co chce. Obloukem se vyhýbá mainstreamu (byť vcelku dobrému), kam se s posledními dvěma alby My Chemical Romance dostal. Na debutu dostala přednost čistá alternativa. Ačkoliv on sám neustále mluví o vlivu britpopu, pravou definici tohoto slova zrovna dvakrát nenaplňuje. Špinavý zvuk, zastřený fraškovitý zpěv a syrové kytarové riffy… Gerard natočil zkrátka mužskou verzi toho, s čím přišla na své poslední nahrávce Girl Talk Kate Nash.

Při poslechu úvodní Bureau se nelze zbavit pocitu, že kdyby zombies hledali svou hymnu, jistě by ji našli právě v této skladbě. Way se nebojí víc než čtyřminutových stopáží, což není třeba v případě unylé No Shows právě nejlepší volba; některé písně se perou s nízkou invencí a neustále dokola omílají tytéž prvky. Je ale fakt, že Hesitant Alien se pyšní i skvělými kousky jako Zero Zero či Juarez, z nichž čiší energie a chuť vyřvat si hlasivky. Navzdory dnešní zelektrizované době se Gerard spoléhá na tradiční nástroje a elektroniku používá jen k sotva slyšitelnému podkresu. Jako kdyby se vracel k začátkům, kdy s muzikou začínal.

Rudovlasý Alien dostává rozhodně palec nahoru za odvahu vykročit jiným směrem, než se od něj čekalo. Otázkou zůstává, co na to publikum. Primitivních rozjuchaných „stadionovek“ jako Maya The Psychic není na desce moc, což fanoušci MCR asi neocení, ti ostatní by však mohli. Zpěvákův talent teď mají konečně šanci ochutnat i ti, kterým zůstával ukradený.

Gerard Way – Hesitant Alien
Vydavatelství:
Warner Music
Celkový čas:
38:46
Seznam skladeb
: Bureau, Action Cat, No Shows, Casting Shadows, Millions, Zero Zero, Juarez, Drugstore Perfume, Get The Gang Together, How’s It Going To Be, Maya The Psychic 

Témata: