Ghostface Killah vyzkoušel uši českých hiphoperů


Boombox party měla tentokrát podtitul Ironman. To je totiž název prvního sólového alba a také alias Ghostface Killaha (rodným jménem Denisse Colese), člena mistrů klasického hip hopu Wu-Tang Clan, který přijel do Prahy z východního pobřeží, aby vyzkoušel, zda mají místní hiphopeři uši ze železa a připomněl magii starých časů.

Desky roztočili Djové Kato z Prago Union a Hanz Fu. Jak bývá zvykem na Boombox party, představil se zajímavý předskokan, tentokrát dokonce opravdová předkapela. Producent J Rawls, člen Lone Catalyst, si s sebou přivezl své tři spoluhráče. Společně rozjeli hodinku skvělého jazz-hopu: spoustu jazzových melodií, plno známých samplů a hlavně obrovské množství energie. DJ v doprovodu saxofonisty, klávesisty a bubeníka byl skvělým oživením klasického hiphopového mejdanu. I když se zdálo, že technicky není Praha připravena na takovou kapelu, publikum si to skvěle užilo, a také muzikanti vypadali, že se nakonec dobře baví. Své vystoupení zakončili zhudebněným vzkazen: Me and my queen, not me and my bitch!

Podívejte se na The Liquid Crystal Project: Digital Funky

Ghostface Killah jako utržený ze řetězu
Dramatická pauza, kterou vyplnil DJ, dala možnost vyniknout nástupu hvězdy večera Ghostface Killah, který naskočil na pódium se dvěma rappery „nahrávači” za doprovodu Dje. Hned odpíchnul set a žádné zdržování – valil rýmy svým zastřeným hlasem do publika, které už mělo ruce nahoře, dokonce i ty v sádře.Jednou z prvních věcí byla píseň Ice Cream, kterou Ghostface nahrál ve spolupráci s Raekwonem, Methodmanem a Cappadonou. Následovala také píseň We Celebrate a apel Greedy Bitches. Zdálo se, že nejoblíbenějšími zvuky DJe jsou výbuchy a výstřely, které používal snad za každou skladbou. Zvuk byl už i tak dost agresivní a rapperům nebylo ani tak dobře rozumět; chtělo to zocelené uši.

Poslechněte si song We Celebrate

Po první části, doslova utržené ze řetězu, která nedala šanci ani se nadechnout, Ghostface zastavil a vzal si slovo. Postěžoval si na současný hip hop, u kterého nemusíte přemýšlet a který je jako žvýkačka. Vzpomněl na zlatá devadesátá léta, na rappery Nase, Biggieho a 2Paca. „Chci se hudbou inspirovat,“ prohlásil. „Přál bych si, aby mě přinutila jít domů a psát své vlastní věci.“
Ve druhé polovině koncertu se objevily také známé věci od Wu-Tang Clan jako Can It Be Al So Simple, která je sice z roku 1993, ale začíná také nostalgickou vzpomínkou na minulost. Škoda, že atmosféru té doby se nepodařilo vyvolat, zato se rozjela party na pódiu, kde v jednu chvíli tancovala skupinka místních krasavic, třeba i na píseň Crazy od Gnarls Barkley.
Potom už se Ghostface jen dožadoval zvýšené vlhkosti, ovšem ne vzduchu. Snad to někoho přinutilo jít domů psát. Naštěstí Wu-Tang Clan bude mít vždycky sílu – díky tomu, co se stalo tehdy v roce 1993. To vyšlo první album Enter The Wu-Tang (36 Chambers).

Ghostface Killah
4. června 2009, Lucerna Music Bar, Praha

Témata:,