Gipsy.cz koncertovali v Berlíně pro důchodce

Lubos-Prochazka

Kapela Gipsy.cz hrála netradičnímu publiku v ještě netradičnějším prostoru. Na závěr české kulturní sezony ve výstavním centru Kleisthaus v Berlíně předvedla populární čtveřice kolem Radka Bangy průřez svou tvorbou asi třem stovkám návštěvníků. Velká část z nich už přitom dávno dosáhla důchodového věku.

Směsicí hip hopu, romské hudby a balkánských rytmů Gipsy.cz dokázali roztančit nejednoho staršího příchozího. "Bylo to skvělé. Přijde mi, že ten hip hop je takový spojující," pochvalovala si koncert jedna z neúnavně krepčících seniorek Margrit, která prý normálně tento styl mladé generace neposlouchá. Podle zpěváka Radka Bangy kouzlo jejich hudby tkví v její energii. "Energie je ten komunikační kanál. Ta energie je funkční a není ani podstatné, jestli vám lidi rozumějí nebo ne," řekl před vystoupením, které bylo údajně už jejich pátým v Berlíně.

Berou nás lépe než doma
V cizině podle Bangy posluchači berou styl jeho kapely lépe než doma. "V zahraničí je úplně běžné, že se dělají tyhle fůze breakbeatu a etna, hip hopu a etna anebo housu a etna, kdežto v Čechách to bylo donedávna něco úplně nového," řekl lídry kapely.
Vedle Německa mají Gipsy.cz za sebou koncerty ve dvou desítkách zemích po celém světě, včetně účasti na legendárním festivale v britském Glastonbury.

Podívejte se, jak Gipsy.cz loni vystupovali na Eurosongu:

http://www.youtube.com/watch?v=FDUdHl4C3Lk

Témata:,