Glen Hansard zazářil. Koncert zakončil hraním v pasáži

Hana-Slivova

Kde jinde než v Praze by měl své světové turné začít nejslavnější "irský Čech" Glen Hansard? Jeho včerejší koncert v a před Divadlem Archa ukázal hned několik faktů: Češi svému Glenovi rozumějí. A Glen umí publikum naladit tak, jako kdyby sedělo kolem táboráku se svým oddílovým vedoucím.

Nebývá zvykem, aby se kapela po skončení koncertu plynule přesunula před klub a tam k radosti publika i kolemjdoucích deset minut jamovala.
Nebývá zvykem, aby si frontman na pódium vytáhl kamarádku, která sice nehraje na kytaru ani nezpívá, zato umí oboje skvěle parodovat.
Nebývá zvykem ani to, aby zahraniční zpěvák mluvil roztomilou češtinou a věnoval písničku (Talking With Wolves) "tomu skvělému chlapovi, který by tady dnes večer byl, kdyby se svou diskotékou neobjížděl na kole republiku" – tedy hudebnímu publicistovi Jiřímu Černému.

Nebývá, ale včera Praha zažila výjimku. V pražském Divadle Archa totiž začalo světové turné Glena Hansarda a kapely The Frames, na němž bude Hansard představovat hlavně skladby z nové sólovky Rhytm and Repose (recenze). Pro Hansarda je přirozené, že si jako start turné zvolil právě Prahu – vždyť do Česka dojíždí mnoho let a poznal tu i svou bývalou partnerku Markétu Irglovou, s níž získal Oscara za skladbu Falling Slowly z filmu Once. Češi ten příběh mají rádi.

Nové skladby, které Hansard šikovně zařadil hlavně do první části koncertu, fanoušci ještě tolik naposloucahné neměli. My je nabízíme v YouRadiu

O to milejší překvapení bylo, že v Arše se to včera bez téhle hitovky obešlo; na dobu "s Markétou" daly zavzpomínat hlavně skladby ze společné desky Strict Joy (recenze) Love That Conquers anebo Back Broke či When Your Mind’s Made Up z šest let starého alba The Swell Season.

Glen Hansard v PrazeParty zpěvačky šikovně obstarala doprovodná kapela včetně dechové sekce. Přesto na ní bylo chvílemi vidět, že se teprve sehrává. Pár chyb ale udělal i sám Hansard, třeba když netrefil konec Low Rising, a ostrá zkouška čekala také mladé smyčcové trio; koncert odehrálo v podstatě z listu, bez jediné zkoušky.

Publikum ale stálo na straně kapely a každý kiks odměňovalo smíchem a potleskem. Stejně tak vítalo všechny známější skladby, třeba coververzi cohenovské Chelsea Hotel, již Hansard zahrál v akustickém sólo setu.

Bouřlivý ohlas si samozřejmě vysloužily i skladby z repretoáru The Frames, do nichž se Hansard pokládal jako největší srdcař na zeměkouli. Ať už brknal baladu Star Star anebo roztancoval sál nářezem Revelate, bylo jasné, že pro fanoušky by se rozkrájel.

Sehrál pro ně i pantomimu na téma "kapela odpočívá a koluje cigaretu marihuany", a když pak jen s kytarou a bez mikrofonu na kraji pódia přidával klasiku ze 60. let The Night They Drove Old Dixie Down, zdálo se, že tenhle táborák nemůže skončit.

A taky že nekončil – po coververzi Bruce Springsteena Drive All Night a dalším coveru Passing Through Hansard s celým cirkusem slezl z pódia a i s nástroji pokračoval po schodech nahoru před sál.

V pasáži potom k radosti všech společně odjamovali Dylanovu You Ain’t Goin‘ Nowhere, kterou spolu s Markétou Irglovou nazpíval pro sountrack k filmu I´m Not There.  

Podívejte se na odchod do pasáže

Na deskách zní Hansardův zápal leckdy otravně a přesladce. Naživo je to ale čiré nadšení, které není špatné čas od času načerpat. Svět se má na co těšit.

Glen Hansard
Praha, Divadlo Archa, 5. září 2012

Témata:,