Globálně nejvyhledávanější písní je novinka od britské zpěvačky Adele nazvaná Hello

Redakce

V Súdánu je populární Beyoncé, brazilský skladatel a multiinstrumentalista Rodrigo Amarante nalezl slávu v Uzbekistánu. Tato překvapivá zjištění přinesl projekt BBC, který se zaměřil na to, jakou hudbu lidé vyhledávají na svých mobilních telefonech. Data poskytla společnost Shazam, jejíž aplikaci využívá více než 100 milionů lidí k identifikaci skladeb. Globálně nejvyhledávanější písní byla novinka od britské zpěvačky Adele nazvaná Hello.

Skladba se loni v listopadu ocitla v žebříčku prvních deseti písní ve 2578 městech ze 4900 sledovaných. K dalším populárním písním patřily Lean On americké skupiny Major Lazer a Hotline Bling od kanadského herce a zpěváka Drakea.

Získané údaje BBC využila rovněž k tomu, aby zjistila, jaká města mají podobný hudební vkus. Například lidé v nejsevernější metropoli světa, grónském Nuuku, mají rádi podobnou muziku jako v indonéském městě Surabaya, kde je průměrná teplota 23 stupňů Celsia. Obyvatelé irácké Sulajmáníje by zase našli spřízněné duše v chilském městě Victoria. Praha má podobné hudební preference jako izraelská Beer Ševa, data ukázala na shodu v šesti písních, mimo jiné Hello nebo Writing’s on the Wall od Sama Smithe.

Z projektu rovněž vyplynulo, jak velký je ve světě vliv západního popu. V Bangladéši, Číně, Kazachstánu i Peru lidé hledali umělce, jako je Drake, americká zpěvačka Taylor Swift, skotský zpěvák Calvin Harris nebo americká zpěvačka Meghan Trainor. Umělci, kteří nezpívají v angličtině, zůstávají podle průzkumu lokální záležitostí.

Z dat vyplynuly i některé nevysvětlitelné anomálie. Proč se například lidé z města Waycross v americkém státě Georgia tolik zajímají o Appalachian Spring, suitu z roku 1944 amerického skladatele Aarona Coplanda? A proč je tolik lidí neschopných rozpoznat hit Hello? ptá se BBC. Někteří čtenáři serveru BBC News však upozornili na to, že prvenství Hello může být dáno i tím, že aplikace Shazam umí také najít texty písní a vytvářet playlisty.

Nejlepší alba roku 2015: Kdo zaválel nejvíc?

Geniální parodie na Hello od Adele: Tohle video musíte vidět