Gogol Bordello mají rádi Krtečka, Becherovku a bordel umí dělat pořád

Stefan-Titka

Národnostní směska hudebníků Gogol Bordello se vrátila do Prahy, aby znovu rozkřepčila natěšené návštěvníky. Incheba Arena na pražském Výstavišti se tak ponořila do energické a ničím nespoutané show plné cikánského temperamentu a divokých rytmů.

Frontman Gogol Bordello Eugene HutzDo Prahy se tahle skvadra vrací ráda. „Z východní Evropy máme Prahu nejradši,“ svěřil se během koncertu frontman Gogol Bordello Eugene Hutz, který nezklamal ani tentokrát a hned na první skladbu přiběhl se svou kytarou přes záda a nezbytnou proprietou v podobě flašky vína.
Kromě Prahy se tenhle nezmar, jenž na pódiu na místě nepostál ani na vteřinu, svěřil i s dalšími českými favority. Tričko, schované pod košilí, odhalilo jejich „duchovního vůdce“ – Krtečka – a co se alkoholu týče, všichni v sále byli po koncertě pozvaní na panáka Becherovky.

Návštěva na jedinečné party
Gogol Bordello na čisté tóny ani intonaci moc nehrají, i když o tom, že jsou skvělí hudebníci (nejvýraznější byl opět Sergey Ryabtsev se svými houslemi), zřejmě nikdo nepochybuje. Kapela totiž všechny síly vrhá do živelné, velmi osobité a nenapodobitelné performance. V jejím podání se tak každý koncert mění v jedinečnou party – a ani tento nebyl výjimkou. V kotli se objevilo několik pokusů o stage-diving a vzduchem létaly kelímky od piva i různé svršky, od šátků až po mikiny. Gogol Bordello v rámci své dvouhodinové show rozhodně dokázali, že to s publikem pořád umí.

Poslechněte si Wonderlust King

Zazněly hitovky jako Wonderlust King nebo Not a Crime, na Start Wearing Purple už skákal celý sál. Kapela nepolevila z nasazení prakticky až do konce hlavní části koncertu. Jako přídavek zazněla zahloubaná skladba Alcohol, která představovala asi to nejpomalejší, co včera večer hala slyšela. Koncert pak nemohlo do finále dovést nic jiného než několikanásobně natahovaná rozlučková Undestructable, po které se kapela stáhla do zákulisí.

Možná, že někteří fandové mohli mít problém s tím, že kapela nonstop šlapala do plných. Žádná mezihra, žádné zpomalení – jen jeden dlouhý, našlápnutý set. Ale to jsou zkrátka Gogol Bordello. Kdo si přišel zařádit, nemohl odcházet zklamaný.