Gossip popové šatičky nesluší

Jiri-Vanek

V pravidelných tříletých intervalech vydává nahrávky americká skupina Gossip. Letošní páté CD A Joyful Noise představuje úplně nové Gossip; pryč je dřívější dance-punková špinavost, Gossip v roce 2012 hrají čistokrevný diskotékový pop. A žádná výhra to není.

Písničky party kolem výrazné zpěvačky Beth Ditto bývaly vždycky melodické, ale nikdy zbytečně uhlazené; za popíček by je nikdo neoznačil – a navíc jsem měl měl vždycky pocit, že kdyby někdo o Gossip řekl, že to popíček je, vyřídila by si to s ním Beth Ditto ručně.

Informace o tom, že na nové desce A Joyful Noise budou Gossip spolupracovat s Brianem Thomasem Higginsem, proslulým produkováním Kylie Minogue nebo Sugababes, byla tedy dost překvapivá; stejně jako fakt, že Beth Ditto podle vlatsních slov během nahrávání poslouchala hlavně ABBU. Nic proti čistokrevnému popu, problém není, že úvodní singl Perfect World nezní jako staří dobří Gossip, ani to, že zní jako osmdesátkový pop. Fakt, že zní jako mizerný osmdesátkový pop, už ale problém je.

Poslechněte si Gossip v YouRadiu

Úvodní písnička Melody Emergency postavená na jednoduchém riffu a doplněná zvuky na zvýšený výskyt banalit ještě neupozorňuje. Jenže pak přijde již zmiňovaný rozpačitý singl následovaný podivnou Get a Job, v níž si Beth Ditto hraje na Nicky Minaj a rapuje do diskotékové tucky.

Nejlepší písnička celé desky, Move In The Right Direction, sice připomene to kvalitnější z osmdesátek; až má člověk chuť zapomenout na syrovost starých Gossip a spolknout s těmi novými barevnou tabletku instantní lásky a tance. Jenže zároveň se nelze zbavit pocitu, že než poslouchat Gossip, co se snaží znít jako Madonna, to už je lepší poslechnout si přímo Madonnu. Tenhle pocit ještě zesílí po následující baladičce Casualties of War.

Gossip by na A Joyful Noise rádi osedlali popového jednorožce zvracejícího duhu. Daří se jim to někdy míň, někdy víc (kromě Move In the Right Direction je výborná rovněž Involved, akceptovatelná pak Get Lost, která zní jak od Basement Jaxx), celkově ale spíš míň.

Gossip - A Joyful NoiseBeth Ditto na novince možná dokázala, že i tlustý holky uměj tancovat. Nelze jí to nepřát, jen škoda, že pro ostatní už to zdaleka tak extatický zážitek není.

Gossip – A Joyful Noise
Vydavatelství: Columbia
Celkový čas: 44:04
Seznam skladeb: Melody Emergency, Perfect World, Get a Job, Move In the Right Direction, Casualties Of War, Into the Wild, Get Lost, Involved, Horns, I Won’t Play, Love In a Foreign Place

Témata: